Τι είναι και πως λειτουργεί – Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής
Ο όρος «λέβητας συμπύκνωσης» χρησιμοποιείται λόγω του γεγονότος ότι ο λέβητας κατά την λειτουργία του, παράγει υπό κάποιες συνθήκες συμπυκνώματα, υγροποιώντας υδρατμούς που υπάρχουν στα καυσαέρια. Η διαδικασία της συμπύκνωσης αρχίζει για το υγραέριο όταν η θερμοκρασία καυσαερίων πέσει κάτω από τους 57℃ ενώ για το πετρέλαιο κάτω από τους 47℃ περίπου.
Στόχος της τεχνολογίας των λεβήτων συμπύκνωσης είναι να ρίχνει τη θερμοκρασία των καυσαερίων όσο γίνεται χαμηλότερα από τις θερμοκρασίες συμπύκνωσης – γνωστές και ως «σημείο δρόσου» δηλαδή να τα «ψύχει» με γνώμονα το μεγαλύτερο ενεργειακό κέρδος, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό την επιστροφή κρύου νερού του κυκλώματος θέρμανσης είτε μέσω καταλλήλου θαλάμου καύσης είτε μέσω εξωτερικού εναλλάκτη.
Προκαλούν δηλαδή την συμπύκνωση των υδρατμών μέσα στον λέβητα και τροφοδοτούν την κερδισμένη θερμότητα συμπύκνωσης στο κύκλωμα θέρμανσης.
Πέραν λοιπόν του γεγονότος ότι επιτυγχάνεται έτσι και αλλιώς μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης από τους κοινούς λέβητες λόγω ποιότητας κατασκευής τους και τα εξελιγμένα συστήματα ελέγχου που διαθέτουν, μας προσφέρουν επιπρόσθετα την λανθάνουσα ενέργεια των καυσαερίων η οποία όταν προστίθεται στην ενέργεια της καύσης οδηγεί σε βαθμούς απόδοσης άνω του 100%.
Εκτός της μεγάλης οικονομίας και της φιλικότητας στο περιβάλλον εμφανίζουν και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα:
- Καλύτερες συνθήκες άνεσης σε όλα τα συστήματα θέρμανσης (καλοριφέρ – ενδοδαπέδια)
- Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω της υψηλής ποιότητας κατασκευής
- Απαιτείται λιγότερη συντήρηση λόγω της καθαρής καύσης
- Είναι συμπαγείς σε διαστάσεις
- Λειτουργούν αθόρυβα
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΡΩΤΑΝΕ…………………………………
……Απευθυνθείτε στο Τεχνικό Γραφείο του Μηχανολόγου Μηχανικού Κωνσταντίνου Α. Κωσταρέλη για μελέτη και κατασκευή κάθε είδους κεντρικής θέρμανσης.