Στροφή στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων πραγματοποιεί το Βερολίνο κατά πληροφορίες, υπό προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, η Άγκελα Μέρκελ φέρεται πλέον να προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις, σύμφωνα με την Καθημερινή, υπό όρους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος θέτει ως προϋπόθεση, αποδείξεις ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα επιτευχθούν, αλλά και δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.
Για τις σκέψεις του Βερολίνου, κατά πληροφορίες, έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανησυχία για Ιταλία και εσωτερικές ισορροπίες στη Γερμανία
Στο Βερολίνο υπάρχει άλλωστε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις περί την Ιταλία, αναφέρει ακόμη το ρεπορτάζ.
Κανείς δεν επιθυμεί, λοιπόν, μια παράλληλη κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα, που θα ανέκυπτε εάν η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων προβαλλόταν ως μονομερές μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης.
Επίσης, η προσέγγιση της κ. Μέρκελ σχετίζεται και με τις εσωτερικές ισορροπίες στη Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει πως η μη περικοπή των συντάξεων θα προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά μόνο από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές.
Όμως, εκτιμά πως χρειάζεται περισσότερο τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
Σε έκτακτο Eurogroup η οριστική απόφαση
Παράλληλα, σε νέα ενημέρωση που προκύπτει τόσο από την Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες, υπάρχουν αναφορές για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την 21η Νοεμβρίου, όπου και θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση σχετικά με το ελληνικό αίτημα για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως το Eurogroup για την απόφαση επί του ζητήματος είχε οριστεί για τον Δεκέμβριο.
Τσακαλώτος: Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις
«Σχεδόν πολύ αισιόδοξος» ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος (της τελικής απόφασης), ημέρα με την ημέρα πείθουμε όλο και περισσότερους».
Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι το μέτρο επεβλήθη από το ΔΝΤ και η κυβέρνηση το ψήφισε, καθώς υπήρχαν τότε γερμανικές εκλογές και πολλές χώρες ήθελαν το Ταμείο εντός του ελληνικού προγράμματος. «Το σημαντικό» πρόσθεσε, «είναι ότι η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη ότι δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις, και πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, και για να μην κοπούν οι συντάξεις, και να εφαρμοστεί ένα κομμάτι των αντίμετρων».
Δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε το πρώτο «πακέτο» των αντίμετρων, τα οποία στο σύνολό τους θα υλοποιηθούν σταδιακά έως και το 2022.
Ερωτηθείς για τις αγορές ομολόγων και την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο υπουργός δήλωσε πως οι αγορές είναι δύσκολες τους τρεις τελευταίους μήνες, λόγω της Ιταλίας, της Τουρκίας και των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο πρόσθεσε, πως υπάρχει σχεδιασμός για έξοδο, ο οποίος διευκολύνεται από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που απέκτησε η χώρα.
Επεσήμανε δε, πως στον σχεδιασμό αυτόν είναι να πληρωθούν πιο νωρίς τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.