Εμφύλιος και λαδώματα στα Σκόπια!

Αρχική » Ελλάδα » Εμφύλιος και λαδώματα στα Σκόπια!

Αναζητούνται οι «πρόθυμοι» Σκοπιανοί βουλευτές που θα πουν (με ανταλλάγματα) «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ενα άγριο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στα Σκόπια τα τελευταία 24ωρα. Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και την επιβεβαίωση των μεγάλων ποσοστών της αποχής από το δημοψήφισμα, άναψε «κόκκινος συναγερμός» στις πρεσβείες των μεγάλων δυνάμεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός της FYROM Ζόραν Ζάεφ καθυστέρησε δύο ολόκληρες ώρες μετά την πρώτη δήλωσή του, για να εμφανιστεί εκ νέου στην αίθουσα Τύπου και να ενημερώσει τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν από όλον τον κόσμο.

Το μεγάλο… παζάρι, που είχε ήδη ξεκινήσει για να υποστηριχθεί το «ναι», με χρηματοδότη μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο λειτουργεί ευθυγραμμισμένο με τις ΗΠΑ, πλέον στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναζήτηση των 11 «πρόθυμων» βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι απλά για όσους αποφασίσουν να πουν «ναι» στο… άρωμα δολαρίων, για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι οι βαλίτσες με τις προσφορές… λαδώματος για να πουν κάποιοι «ναι» θα έχουν ως αντίμετρο αντίστοιχες και για το «όχι». Μόνο που το χρώμα του χρήματος σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να είναι, αντί σε δολάρια, σε… ρούβλια, καθώς η Ρωσία δεν θέλει με τίποτα η FYROM να προσδεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Το ιδιαίτερο αυτό «μπρα ντε φερ», πάντως, έχει προκαλέσει αναταράξεις στο γειτονικό κρατίδιο, που έτσι κι αλλιώς από τη δημιουργία του, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, πατά σε γυάλινα πόδια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσουν.

Ηδη, μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν βγει για τα καλά τα «μαχαίρια», ενώ άγνωστο παραμένει το παζάρι που θα θελήσουν να κάνουν οι Αλβανοί των Σκοπίων, οι οποίοι αλλάζουν στρατόπεδο ανάλογα με τις οδηγίες που λαμβάνουν.

Δεν αποκλείεται, εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία, να βγουν πάλι στο «αντάρτικο», απειλώντας την ύπαρξη του κρατιδίου, μια και είναι πιθανό να έχουμε τη δημιουργία ενός νέου «Κοσόβου», με ό,τι αυτό θα σημάνει για την περιοχή.

Οι τρεις βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης που παρέβησαν την απόφαση του κόμματος και πήγαν να ψηφίσουν γνώρισαν σε πρώτη φάση… διαδικτυακό λιντσάρισμα, δείχνοντας ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πουν «ναι» στη Βουλή.

Ο χρόνος, πάντως, έχει αρχίσει να μετρά ανάποδα στη FYROM, η οποία μπαίνει σε έναν μεγάλο κύκλο περιπέτειας του οποίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια