Απειλή Τσαβούσογλου: Casus belli η επέκταση στα 12 μίλια -Ενημερώθηκε ο Έλληνας πρέσβης

Αρχική » Ελλάδα » Απειλή Τσαβούσογλου: Casus belli η επέκταση στα 12 μίλια -Ενημερώθηκε ο Έλληνας πρέσβης

Νέο σκηνικό έντασης με την Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια», προσθέτοντας ότι ισχύει το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής. Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι «πολλές φορές κάνει η Ελλάδα παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια», συμπληρώνοντας ότι «εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο».

«Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται λίγο πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό και λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του παραιτηθέντος Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κοτζιάς είχε προαναγγείλει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια από τους Οθωνούς έως τα Αντικύθηρα, στο ευρύτερο Ιόνιο Πέλαγος. Ο πρώην ΥΠΕΞ ανέφερε μεταξύ άλλων όταν έκανε τις ανακοινώσεις στις 20 Οκτωβρίου ότι «η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών», σημειώνοντας πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.

Ο Τσαβούσογλου στις σημερινές του δηλώσεις για το θέμα τόνισε ότι «όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά».

Κλήση και ενημέρωση του Έλληνα πρέσβη

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW, o εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τις ειδήσεις που αφορούν τα σχέδια επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας διαβιβάστηκαν στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή.

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερείς συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια» αναφέρει για να προσθέσει:

«Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και νέος ΥΠΕΞ, βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και συζήτησε όλα τα θέματα της επικαιρότητας που άπτονται του υπουργείου.

Σημειώνεται πως όσον αφορά τη συνάντηση του Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια