Το παρθενικό ταξίδι του έκανε το Ασημένιο Βέλος

Αρχική » Ελλάδα » Το παρθενικό ταξίδι του έκανε το Ασημένιο Βέλος

Την μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει πιάσει επιβατηγό τρένο γεμάτο επιβάτες στην Ελλάδα κατέγραψε σήμερα το «Ασημένιο Βέλος» η νέα υπερταχεία που φέρνει από την Ιταλία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να κάνει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες ξεκινώντας τα δρομολόγια πιθανότατα κοντά στα μέσα του 2019.

Το νέο τρένο στο πρώτο του επίσημο ταξίδι εντός ελληνικού εδάφους «έπιασε» έστω και για λίγα λεπτά τα 213 χιλιόμετρα την ώρα, κατά την διάρκεια της διαδρομής Κατερίνης – Αθήνας.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής πάντως οι ταχύτητες ήταν πιο κοντά σε αυτές που έχουμε συνηθίσει με τα συμβατικά τρένα που έχουμε μέχρι στιγμής. Συνολικά το «Ασημένιο Βέλος» έκανε τη διαδρομή Κατερίνη – Αθήνα 10 λεπτά πιο γρήγορα από το παραδοσιακό Intercity. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για αυτή την μικρή μόνο βελτίωση ευθύνεται η υποδομή που δεν έχει αναβαθμιστεί ακόμη για να υποστηρίζει μεγάλες ταχύτητες σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της διαδρομής.

Αυτό περιμένουν εξάλλου και οι υπεύθυνοι της εταιρείας για να ξεκινήσει το «Ασημένια Βέλος» και τα κανονικά εμπορικά δρομολόγια. Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στο τμήμα Λιανοκλάδι – Δομοκός και τοποθετηθούν τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης το «Ασημένια Βέλος» θα μπορεί να ξεκινήσει τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια, πιθανότατα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Στόχος της διοίκησης του ομίλου της Ferrovie dello Stato Italanie στην οποία ανήκει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο να ανταγωνιστεί τις αεροπορικές διαδρομές.

Όπως είχαν εξηγήσει παλαιότερα στελέχη του ιταλικού ομίλου, η διάρκεια 3 ωρών και 20 λεπτών που θα έχει το δρομολόγιο με τις νεες αμαξοστοιχίες, καθώς και η άνεση που προσφέρει το τρένο σε σχέση με το αεροπλάνο μπορούν να κάνουν το ταξίδι με τον σιδηρόδρομο μια ελκυστική επιλογή.

Tο τρένo μετά το σημερινό δρομολόγιο επίδειξης θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία, μέχρις να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής, ώστε να μπει μόνιμα στις ελληνικές ράγες. Σημειώνεται ότι το «Ασημένιο Βέλος», μπορεί να πετύχει μέγιστη ταχύτητα έως και 250 χλμ/ώρα αν και στη χώρα μας θα πιάνει τα 200 χλμ/ώρα.

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια