ΠΓΔΜ: Αποτυχία του δημοψηφίσματος προβλέπει η αντιπολίτευση

Αρχική » Ελλάδα » ΠΓΔΜ: Αποτυχία του δημοψηφίσματος προβλέπει η αντιπολίτευση

Την εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας θα  αποτύχει, εξέφρασε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Nezavisen Vesnik” ( μέλος του ομίλου IBNA).

Ο Hristijan Mickoski δήλωσε πεπεισμένος ότι ο αριθμός αυτών που θα απέχουν από το δημοψήφισμα την Κυριακή και αυτών που θα ψηφίσουν “κατά” θα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που θα ψηφίσουν “υπέρ”.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει, διότι οι πολίτες δεν εγκρίνουν την Συμφωνία και γι’ αυτό φταίει η ηγεσία της χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της είναι άκρως αποτυχημένη. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με την  πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι ο λαός απορρίπτει την Συμφωνία που του επιβλήθηκε, κάτι για το οποίο προειδοποιούσα», ανέφερε ο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ποσοστό συμμετοχής, σημείο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα στην πΓΔ της Μακεδονίας, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος έχει μετατραπεί στο νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αναφέρουν στο IBNA πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια.

Η  θέση της κυβέρνησης του Zoran Zaev στο ζήτημα αυτό συνοψίζεται ως εξής: Στο δημοψήφισμα αποφασίζουν μόνον αυτοί που θα ψηφίσουν. Αν η πλειοψηφία όσων συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα ψηφίσει “κατά”, η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν η πλειοψηφία ψηφίσει “υπέρ”, ακόμα και αν η συμμετοχή είναι μικρότερη από 50%, η διαδικασία σχετικά με τη Συμφωνία θα συνεχιστεί στη Βουλή.

Αντίθετα, το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος είναι σαφή και ορίζονται από τον νόμο: Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. 900.000 από τους 1.800.000) και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει “υπέρ”. Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε».

Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν  την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου οι ψηφοφόροι της πΓΔ της Μακεδονίας θα έχει την εξής διατύπωση:  «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;»

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια