Economist: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, αλλά έχει μπροστά της μαραθώνιο

«Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει από τα μνημόνια, ωστόσο έχει… μαραθώνιο ακόμη να διανύσει», γράφει ο Economist, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το περιοδικό, οι φόβοι για τη δυναμική του ελληνικού χρέους ήταν τέτοιοι που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, η διάρκεια της οποίας ξεπέρασε ακόμη και τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ.

Κι όμως μετά από τρία πακέτα διάσωσης, η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι πιστωτές της εκτιμούν ότι πλέον δημοσιονομική εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί στο βαθμό που της επιτρέπει να δανείζεται ξανά από τις αγορές.

«Η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup της 20ης Ιουνίου, μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση (της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές)», σχολιάζει ο Economist και συνεχίζει: Η αποπληρωμή των ομολόγων έχει παραταθεί, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της τάξης των 24 δισ. ευρώ, το οποίο είναι ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να παράσχουν ικανές διαβεβαιώσεις στους επενδυτές για μια «καλύτερη μέρα» για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Economist, η ελληνική οικονομία – και δη η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας – έχουν πολλά «χιλιόμετρα» ακόμη να διανύσουν προτού η χώρα επιστρέψει στην «κανονικότητα». Και αυτό γιατί οι κρατικές δαπάνες παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες, ενώ οι στόχοι για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια παραμένουν «εξαιρετικά φιλόδοξοι». Και μην ξεχνάμε φυσικά την αυξημένη δημοσιονομική εποπτεία στην οποία έχει συμφωνήσει, στη μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα πετύχει αυτούς τους στόχους.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς», συνεχίζει ο Economist. Παρά τη βελτίωση επιμέρους οικονομικών δεικτών, η ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει «απογοητευτική» και οι τράπεζες της χώρας «βρίσκονται ακόμη σε δύσκολη θέση, υπό το ασφυκτικό βάρος του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους».

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria