Μέτρα ελάφρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών εξετάζει η κυβέρνηση! Μέτρα που αφού αποκτήσουν την τελική τους μορφή, αναμένεται να τα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το οικονομικό επιτελείο, όπως είναι ήδη γνωστό, προετοιμάζει σχέδιο το οποίο θα αφορά μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αύξηση κοινωνικών δαπανών ύψους κοντά στο 1 δις ευρώ, με μέτρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν από την πρωτοχρονιά. Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας, εξετάζουν μέτρα για την μείωση του βάρους των επαγγελματιών, με προτεραιότητα τη μείωση των ληξιπρόθεσμων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Το βασικό σενάριο, προβλέπει ότι από το δημοσιονομικό περιθώριο που αναμένεται να δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό, ένα μεγάλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για φόροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα. Παράλληλα όμως, από τις κοινωνικές δαπάνες, υπάρχει ευκαιρία και για την αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ, κάτι που σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, θα φέρει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή ακόμα και μικρότερες περικοπές στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Όλα, με δεδομένο ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα έρθουν και οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για την διαγραφή χρεών σε περιπτώσεις που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αμφισβήτησης τους. Η υπόθεση βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, όπου η κυβέρνηση έχει σταματήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης (κυρίως τραπεζικές κατασχέσεις).
Στο υπουργείο Εργασίας, οι υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου, εξετάζοντας τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου, ώστε να βρουν τον βέλτιστο τρόπο διόρθωσης των αδικιών. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η συνολική επιβάρυνση του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από φόρους και εισφορές για κύρια ασφάλιση αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και η μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ειδικά για το τελευταίο, υπάρχουν περιπτώσεις, πραγματικά άδικων υπολοίπων, με τους ασφαλισμένους να έχουν παγιδευτεί κάτω από το βάρος ενός χρέους, που σε πολλές περιπτώσεις διογκώθηκε υπέρμετρα εν μέσω κρίσης.
Δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου με την οποία τάχθηκε δημόσια υπέρ της επανεξέτασης του θέματος των υψηλών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εισφορές που πνίγουν την αγορά, με τους επαγγελματίες να αναμένουν με αυξημένες ελπίδες και την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πάνω στο θέμα.
Το επικρατέστερο σενάριο στην αρχή αφορούσε την ελάφρυνση των ετήσιων εισοδημάτων από 40.000 έως 70.000 ευρώ, όμως τώρα, εξετάζεται αρκετά μεγαλύτερη μείωση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των φοροεισφορών για τα εισοδήματα από 18.000 ευρώ και πάνω.
Μήνες τώρα, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν βιώσιμες λύσεις για την μείωση των εισφορών, εκεί που η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι δυσανάλογα μεγάλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δείχνουν ότι η πλειονότητα των 1,4 εκατ. αυτοτελών απασχολουμένων καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές ακόμη και εντός του 2018, σε σχέση με το 2016.
Από την άλλη πλευρά, το 0,5% των ασφαλισμένων που δεν είναι μισθωτοί, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλώνουν εισόδημα από 30.000 έως 70.000 ευρώ και για αυτούς, προκύπτουν σημαντικά μεγαλύτερες εισφορές από αυτές που πλήρωνε με τον προηγούμενο νόμο. Για όσους ανήκουν στην ομάδα των 15.000 – 70.000 ευρώ το ποσοστό φτάνει το 7%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Το θέμα βρίσκεται και στην ατζέντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο έχει ζητήσει τον περιορισμό της επιβάρυνσης των αυτοαπασχολούμενων. Μάλιστα, σχετική αναφορά υπήρχε και στην έκθεση του άρθρου 4 που είχε συντάξει για την Ελλάδα, όπου τόνιζε ότι πρέπει να μειωθούν οι υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ως μοχλός ενίσχυσης της Ανάπτυξης.
Τέλος, εξετάζονται τα σενάρια να τεθεί πλαφόν στις εισφορές υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να επιβάλλονται μόνο επί του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, που είναι 586 ευρώ/μήνα, δηλαδή περί τα 40,7 ευρώ. Το άλλο είναι τώρα που έχουν ψηφιστεί οι σχετικές διατάξεις για τους αγρότες, να υπάρξει διαγραφή οφειλών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που αφορούν τις εισφορές υγείας, στη λογική ότι όσο δεν πλήρωναν εισφορές, τους είχε κοπεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη.