Μαξίμου: Έτσι φτάσαμε στην απελευθέρωση των στρατιωτικών

Σε μια σειρά διπλωματικών κινήσεων της χώρας μας αλλά και στις διεθνείς συγκυρίες που θέλουν την Τουρκία να επιχειρεί επανεκκίνηση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση, αποδίδουν την απελευθέρωση των δύο Έλληνων στρατιωτικών κυβερνητικές πηγές.

«Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος κατά την παρούσα περίοδο είναι και η προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη μελή της (αποκατάσταση σχέσεων με Ολλανδία, συνάντηση με Μέρκελ, προσέγγιση Αυστρίας), σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα είχε – μετά από τις ανωτέρω ελληνικές ενέργειες – καταστεί καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων», σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι η Ελλάδα επέμεινε σταθερά στο δρόμο της διπλωματίας,  διατηρώντας ανοιχτούς πολυεπίπεδους διαύλους με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο. Υπ’ αυτό το πλαίσιο κρίσιμες ήταν οι τρεις επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία το 2015-2016 καθώς και οι συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κρίσιμη εκτιμάται από τις κυβερνητικές πηγές και η στάση που κράτησε η χώρα μας σε καθοριστικές για την Τουρκία στιγμές όπως η στήριξη στην κυβέρνηση Ερντογάν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016 καθώς η μη προσχώρηση της Ελλάδας στη λογική επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία κατά την τελευταία περίοδο.

«Στο πλαίσιο αυτών των διμερών σχέσεων, εντάθηκαν οι επαφές μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων (Πρωθυπουργός, Υπουργός Εξωτερικών, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών, Ελληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές στην Τουρκία, Α/ΓΕΕΘΑ) προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών και αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις που είχε η παράνομη κράτηση τους», αναφέρουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου ΝΑΤΟ, η οποία κράτησε πάνω από 1,5 ώρα.

Εξάλλου οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα ανέδειξε σταθερά και δυναμικά το ζήτημα στις συνομιλίες με τους συμμάχους και εταίρους της και σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora, ώστε να ασκήσει επιπλέον πίεση για επίλυση του ζητήματος. «Στο πλαίσιο αυτό, το αίτημα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, εντάχθηκε στα Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, τέθηκε επιτακτικά από τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ στη Σύνοδο της Βάρνας, ενώ αναδείχτηκε επίμονα στο ΝΑΤΟ, τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας».

Τέλος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το ζήτημα τέθηκε επανειλημμένως στις γερμανοτουρκικές και αμερικανοτουρκικές συνομιλίες ενώ τέθηκε και στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν τον Απρίλιο, αφού λίγες μέρες πριν είχε αναφερθεί σχετικά ο Πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria