Άρση απορρήτου για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες

Αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απόρρητου τους και μάλιστα σε βάθος πενταετίας θα βρεθούν σε περίπου δυο εβδομάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τη δυνατότητα αυτή δίνει ο αναμορφωμένος νόμος για την προστασία των κόκκινων δανειοληπτών ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο και αυστηροποιεί το καθεστώς με στόχο την αποβολή των στρατηγικά κακοπληρωτών οι οποίοι κρύβουν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία και ενώ έχουν την δυνατότητα δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, ότι ο ένας στους τέσσερις δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο νόμο ανήκει στην ομάδα των στρατηγικά κακοπληρωτών και ελπίζουν ότι με την εφαρμογή της νέας διάταξης από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά, το φαινόμενο αυτό θα περιοριστεί καθώς ο έλεγχος θα είναι πλέον διεξοδικός.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι 13,1 δισ. ευρώ είναι η αξία των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Μάλιστα από αυτά περίπου 7 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί.

Η διάταξη που θα τεθεί σε εφαρμογή αναφέρει ότι οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής και οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια θα πρέπει να δηλώσουν οι ίδιοι ότι δίνουν την άδεια για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου από τους πιστωτές τους διαφορετικά με βάση τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος από τις 15 Σεπτέμβριου η άρση του αυτή θα γίνεται αυτόματα ενώ αν οι ίδιοι εκφράζουν αντιρρήσεις τότε θα αποβάλλονται από το καθεστώς προστασίας.

Όπως προβλέπεται στο νόμο, η δήλωση του οφειλέτη θα αναφέρει ότι «παρέχει άδεια σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, στην ηµεδαπή ή στην αλλοδαπή, να διαβιβάζει, έως τη συζήτηση της αίτησης, στους πιστωτές κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση, την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών και των λοιπών τραπεζικών προϊόντων τη χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως την ηµέρα της συζήτησής της, καθώς και ότι παρέχει άδεια προς τους πιστωτές, κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση, να προβαίνουν αποκλειστικά για το σκοπό δικαστικής και εξώδικης διαχείρισης της αίτησης σε επεξεργασία και ανταλλαγή των δεδοµένων που κατέχουν ή λαµβάνουν από τα πιστωτικά ιδρύµατα».

Την ίδια ώρα τις 16.159 έχουν ήδη φτάσει οι πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η διεξαγωγή των οποίων ξεκινά και πάλι από την ερχόμενη εβδομάδα μετά από την ανάπαυλα του Αυγούστου. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα καθώς οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν δυναμικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria