Τον άγιο Νεομάρτυρα Μάρκο τίμησε η Κλεισούρα

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Τον άγιο Νεομάρτυρα Μάρκο τίμησε η Κλεισούρα

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κλεισούρας λειτούργησε χθες Κυριακή 12 Αυγούστου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου του Κλεισουριέως, ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα. Από χειρόγραφα γίνεται γνωστό ότι συνελήφθη από τους Οθωμανούς και οδηγήθηκε στο Άργος Ορεστικό, όπου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια προκειμένου να αλλαξοπιστήσει. Τελικώς, απαγχονίστηκε και το λείψανό του ρίχθηκε στον ποταμό Αλιάκμονα το 1598.

Ο Σεβασμιώτατος στήριξε τον λόγο του στο αποστολικό ανάγνωσμα του Αγίου και στις προτροπές του στρατηγού της Εκκλησίας, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, Αποστόλου Παύλου, στην προς Εφεσίους επιστολή του, ο οποίος προτρέπει τους χριστιανούς να εφοδιασθούν και να είναι, ως στρατιώτες του Χριστού, ενδεδυμένοι με τα όπλα του φωτός, δηλαδή με την χάρη του Θεού, με την οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του εχθρού.

Κι άλλο ένα πνευματικό όπλο του στρατιώτου του Χριστού είναι ο θυρεός της πίστεως, όπως προτρέπει ο Απόστολος : «επί πάσιν αναλαβόντες τον θυρεόν της πίστεως, εν ω δυνήσεσθε πάντα τα βέλη του πονηρού τα πεπυρωμένα σβέσαι• και την περικεφαλαίαν του σωτηρίου δέξασθε, και την μάχαιραν του Πνεύματος, ο εστι ρήμα Θεού». Αυτός ο θυρεός της πίστεως είναι η ασπίδα και η περικεφαλαία που έχει κάθε στρατιώτης και αυτή η πίστη κάνει τον χριστιανό να ξεχωρίζει, γιατί τον γεμίζει με δύναμη και ευλογία. Κι όποιος πιστεύει γίνεται δυνατός απέναντι στον εαυτό του, απέναντι στους ανθρώπους και απέναντι στους δαίμονες.

Και συνέχισε ερμηνεύοντας τι είναι η πίστη. Η πίστη δεν είναι μια φιλοσοφία, δεν είναι αποτέλεσμα του νου, αλλά η ζωντανή παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, πίστη σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει εμπιστοσύνη στον Θεό και στο θέλημά Του.

Και κατέληξε ο κ. Σεραφείμ μιλώντας για τον Άγιο Νεομάρτυρα Μάρκο από την Κλεισούρα, ο οποίος ομολόγησε αυτήν την πίστη στον Χριστό, στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και σφράγισε την ομολογία με τον θάνατό του. Κι αυτό ακριβώς χρειάζεται και σήμερα η πατρίδα μας, την αληθινή πίστη στο όνομα του Κυρίου μας.

Αμέσως μετά, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μάρκου του Κλεισουριέως, πέριξ του Ιερού Ναού, και η Ακολουθία του Αγιασμού στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.

Agios_Markos_Kleisouras001

Agios_Markos_Kleisouras002

Agios_Markos_Kleisouras003

Agios_Markos_Kleisouras004

Agios_Markos_Kleisouras005

Agios_Markos_Kleisouras006

Agios_Markos_Kleisouras007

Agios_Markos_Kleisouras008

Agios_Markos_Kleisouras009

Agios_Markos_Kleisouras010

Agios_Markos_Kleisouras011

Agios_Markos_Kleisouras012

Agios_Markos_Kleisouras013

Agios_Markos_Kleisouras014

Agios_Markos_Kleisouras015

Agios_Markos_Kleisouras016

Agios_Markos_Kleisouras017

Agios_Markos_Kleisouras018

Agios_Markos_Kleisouras019

Agios_Markos_Kleisouras020

Agios_Markos_Kleisouras021

Agios_Markos_Kleisouras022

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια