Πανελλαδικές 2018: Πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Αρχική » Ελλάδα » Πανελλαδικές 2018: Πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Με περισσότερους από 74.600 εισακτέους φέτος οι βάσεις 2018 παρουσιάζονται σε κάποιες σχολές ελαφρώς αυξημένες ενώ σε άλλα πεδία παρατηρείται μικρή πτώση. 

Από τις 24 εως τέλη Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το 2018. Ωστόσο, ο ειδικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας εκτιμά πτώση των βάσεων στις ιατρικές και τις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές, «εκτόξευση» προς τα πάνω στα παιδαγωγικά τμήματα και άνοδο. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στα στατιστικά από τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων, τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά τους δελτία, τις αυξομειώσεις στους αριθμούς των εισακτέων ανά σχολή και τις συγκρίσεις όλων αυτών των δεδομένων με τα αντίστοιχα περσινά, με βάση τα στατιστικά.

Δεδομένη είναι η μεγάλη πτώση βάσεων στο Επιστημονικό πεδίο που αγγίζει και τα 1000 μόρια, ενώ «ο άγνωστος χ των νέων Παιδαγωγικών», το νέο Πανεπιστήμιο Αττικής, οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι δύο ανώτατες σχολές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι αλλαγές που εντείνουν την αγωνία των παιδιών.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανέλθει σε 74.692 (από 70.726 πέρυσι), δηλαδή οι θέσεις θα είναι κατά 3.966 περισσότερες. Σύμφωνα με τα στοιχεία μειωμένος κατά περίπου 2.000 είναι ο αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ παρά την πριμοδότηση για εισαγωγή σε ΑΕΙ σε ποσοστό 5 του αριθμού εισακτέων.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάρτες με τις εκτιμώμενες βάσεις για το 2018:

Ανθρωπιστικές επιστήμες

Πολυτεχνεία

Επιστήμες Υγείας

Οικονομικά

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια