Νέα πτώση για την τουρκική λίρα μετά την υποβάθμιση

Αρχική » Ελλάδα » Νέα πτώση για την τουρκική λίρα μετά την υποβάθμιση

Η διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τους οίκους S&P Global και Moody’s, έφερε νέα πτώση της λίρας.

Πιο αναλυτικά, η λίρα υποχωρεί 1,8% έναντι του δολαρίου.

 Υπενθυμίζεται ότι προβλέποντας ύφεση στην οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος, ο οίκος Standard & Poor’s έριξε την Τουρκία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας «σταθερή» την προοπτική της. Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει σημαντικά αυξήσει τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος.

Ο Moody’s, από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2 και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της «αρνητική». Ο οίκος επισημαίνει επίσης τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια