Η Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας προκήρυξε για τις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, μετά από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης του Zoran Zaev, θα έχει την εξής διατύπωση: ” Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;”
Υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ψήφισαν 68 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας. Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE απείχαν από την ψηφοφορία, διαφωνώντας με τη διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος. Το κόμμα αυτό είχε προτείνει το ερώτημα που θα διατυπωθεί στο δημοψήφισμα να αφορά αποκλειστικά και μόνο την έγκριση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου και να μην συνδέεται με την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Το αίτημα αυτό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης.
Το VMRO-DPMNE, για την ώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσει στο δημοψήφισμα και αν θα καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, απορρίπτοντας τη συμφωνία, ή εάν θα καλέσει σε αποχή.
Για ιστορική απόφαση που καθορίζει το μέλλον της χώρας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Zoran Zaev, προσθέτοντας πως όλες οι πολιτικές παρατάξεις είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες, που θα δώσουν κίνητρο στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.
«Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε στο σωστό δρόμο και ξέρω πως το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχημένο» σημείωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας .
Σε περίπτωση που η συμφωνία εγκριθεί στο δημοψήφισμα, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔ της Μακεδονίας, προκειμένου να ενσωματωθεί σε αυτό το νέο όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.
Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔ της Μακεδονίας αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε η συμφωνία θα παραπεμφθεί στην ελληνική Βουλή για κύρωση.