Εκπτώσεις: 5 Συμβουλές από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Τι θα πρέπει να γνωρίζει και να προσέχει το καταναλωτικό κοινό κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων
H Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους σχετικά με τη διενέργεια των θερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4177/2013, οι οποίες αρχίζουν σήμερα Δευτέρα 9 Ιουλίου και θα λήξουν την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018.
Η Γενική Γραμματεία υπογραμμίζει τη σημασία της διενέργειας έρευνας αγοράς από τους καταναλωτές πριν τις αγορές τους, ενώ υπενθυμίζει ότι μπορούν να καταγγέλλουν παραβάσεις της νομοθεσίας στην ιστοσελίδα της ΓΓ:
- Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή, στις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των αγαθών και υπηρεσιών. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι να καθίσταται εμφανές στον καταναλωτή το οικονομικό όφελος από την έκπτωση.
- Η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης είναι προαιρετική, εκτός εάν παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης.
- Εάν εφαρμόζονται διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού
- Εάν οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, πρέπει να γίνεται αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
- Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.
Συνίσταται, επίσης, η διενέργεια έρευνας αγοράς από τους καταναλωτές.
Για τον έλεγχο τυχόν παραβάσεων ή την υποβολή καταγγελίας, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.