Τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους επιβεβαιώνει το ΔΝΤ, το οποίο όμως, εξακολουθεί να «βλέπει» αβεβαιότητες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ελάφρυνσης.
Σημαντική βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ωστόσο, εξακολουθεί να διαβλέπει μακροπρόθεσμες αβεβαιότητες.
Σύμφωνα με την έκθεση ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους (DSA), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ταμείο εκτιμά ότι τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στο πλαίσιο του Eurogroup του Ιουνίου, βελτιώνουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, δηλαδή έως το 2038.
Ωστόσο, το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαβλέπει μία σειρά αβεβαιοτήτων ως προς τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρέους, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων ελάφρυνσης.
Μακροπρόθεσμη… ανησυχία
«Ανησυχούμε καθώς η βελτίωση των δεικτών του χρέους μπορεί να καταστεί βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, μόνο εφόσον υπάρξουν πολύ φιλόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να παρουσιάσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει: «Αυτά υποδηλώνουν ότι η βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, χωρίς την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, άλλωστε, το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει να αυξάνεται διαρκώς μετά το 2038, υπερβαίνοντας το ασφαλές όριο του 20% του ετήσιου ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι με βάση τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης του Eurogroup, οι αποπληρωμές των ελληνικών ομολόγων μετατίθενται για την περίοδο μετά το 2032, καθώς μέχρι τότε, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν αναμένεται να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ.
Δύσκολη η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων
To ΔΝΤ, στην ανάλυσή του, θεωρεί εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για την περίοδο έως το 2060.
Σύμφωνα με τις παραδοχές του Eurogroup, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα διαμορφωθεί στο 2,4% κατά την επίμαχη περίοδο και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3,1% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, κατά την άποψη του Ταμείου, μία ανάπτυξη της τάξης του 2,9% και ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,8% θεωρούνται «πιο λογικό» σενάριο.
Νέα ελάφρυνση, αν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Ευρωζώνης
Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι τα μελλοντικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, θα είναι σαφώς υψηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια τόσο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης όσο και του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας του ESM.
«Μια πρόσθετη ελάφρυνση θα χρειαστεί για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους» επαναλαμβάνει το Ταμείο, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι αυτό ισχύει εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του Eurogroup.
Αύξηση δαπανών, μείωση συνταξιοδοτικού κόστους
Ειδική μνεία κάνει και στη λιτότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μη φιλικών προς την ανάπτυξη, πολιτικών. «Αυτό θα χρειαστεί να αλλάξει, προκειμένου η ανάπτυξη να καταστεί εύρωστη και βιώσιμη μακροπρόθεσμα» σπεύδει να επισημάνει.
Συγκεκριμένα, προτείνει την τόνωση των επενδύσεων και των δαπανών, αλλά και τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, με παράλληλη περικοπή των υψηλών συνταξιοδοτικών δαπανών και διεύρυνση της στενής φορολογικής βάσης.
«Δεδομένης της υψηλής δομικής ανεργίας και της αδύναμης κυβερνητικής πολιτικής, θεωρούμε δύσκολη την υλοποίηση τέτοιων πολιτικών, την ώρα μάλιστα, που θα πρέπει η χώρα να διατηρεί εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα για μια μακρά περίοδο» αναλύει στη συνέχεια.
Θετική η δέσμευση για νέα μέτρα ελάφρυνσης
Προτού ολοκληρώσει την ανάλυσή του, το ΔΝΤ κρίνει θετικά τη δέσμευση της Ευρωζώνης για τη λήψη νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο. «Πρόκειται για μία θετική ένδειξη για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα» σχολιάζει καταλήγοντας.