Το τρένο της εξόδου από το μνημόνιο, έχει μπει για τα καλά στις ράγες, όμως πριν την ιστορική Δευτέρα της 20ης Αυγούστου, υπάρχουν σημαντικά ραντεβού, για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του προγράμματος και να ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μερικά από αυτά, ενδέχεται να βελτιώσουν σημαντικά και τους όρους ρευστότητας της ελληνικής Οικονομίας, μετά το σπάσιμο των μνημονιακών αλυσίδων.
Τα θετικά μηνύματα για την ελληνική Οικονομία, συνεχίζονται και την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε τις προοπτικές (το outlook) του αξιόχρεου της χώρας σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας σταθερό το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της σε «B+». Ο οίκος είχε προχωρήσει σε έκτακτη αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, τον Ιούνιο μετά την συμφωνία στο Eurogroup. Αυτό είναι ενδεικτικό του θετικού κλίματος που υπάρχει στους μεγάλους διεθνείς Οίκους για την ελληνική Οικονομία. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί σαν ενδεχόμενο, δεν αναμένεται νέα αναβάθμιση από την S&P’s σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο, μπορεί να φέρει νέα αναβάθμιση!
Στην ανακοίνωση, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι «οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν την πιθανότητα μίας αναβάθμισης, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα οδηγήσουν σε μία ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη». Μάλιστα, ο Οίκος προσθέτει ότι «ένα άλλο πιθανό έναυσμα για μία αναβάθμιση θα ήταν μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που αντιμετωπίζει προβλήματα, μαζί με την κατάργηση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν απομείνει. Πιο υγιείς τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν πιστώσεις στα πιο παραγωγικά τμήματα του πολύ σημαντικού τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας».
Η πολιτική σταθερότητα στηρίζει την Ανάπτυξη
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η μεγαλύτερη σταθερότητα της πολιτικής που αναμένεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, στο άμεσο μέλλον. Ακόμα περισσότερου, εκτιμούν ότι αυτό καθιστά δυνατό στην κυβέρνηση να εξυπηρετεί το περιορισμένο όγκο του χρέους της που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Η έκθεση αποτελεί ένα νέο θετικό μήνυμα στις αγορές, όπου διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα.
Αναβάθμιση ετοιμάζει η Fitch στις 10/8
Μετά την S&P’s, σειρά έχει στις 10 Αυγούστου ο οίκος Fitch που θα δημοσιεύσει τη δική του έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία. Δεδομένου ότι μέχρι τότε αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης, ο οίκος προβλέπεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα.
26 Ιουλίου η απόφαση για το waiver
Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου. Στην ατζέντα υπάρχουν θέματα νομισματικής πολιτικής και καθώς η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου, αυτό που περιμένουν τραπεζίτες και αναλυτές, είναι να αποσαφηνιστεί πλήρως το θέμα της άρσης του waiver μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ελληνικό πρόγραμμα. Το waiver, είναι η εξαίρεση που επιτρέπει στην ΕΚΤ να δεχθεί ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση και συνεχίζει να δανείζει φτηνά τις τράπεζες.
1η Αυγούστου η γερμανική έγκριση για τα 15 δις ευρώ
Την 1 Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν από το γερμανικό Κοινοβούλιο οι διαδικασίες έγκρισης της δόσης των 15 δις ευρώ. Κάτι το οποίο είχε γίνει, αλλά η αλλαγή της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, έφερε μετακίνηση κονδυλίων 28 δις ευρώ. Κυρίως για τυπικούς λόγους, οι αλλαγές θεωρήθηκε ότι έπρεπε να εγκριθούν ξανά.
Το πράσινο φως από το Βερολίνο, σημαίνει ότι την σκυτάλη θα πάρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, που θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος ύψους 15 δις ευρώ. Αν και δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν δεσμευτεί ότι οι διαδικασίες για να αποδοθούν στην Ελλάδα τα 15 δις ευρώ θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του μνημονίου, στις 20 Αυγούστου. Από τα 15 δις ευρώ, τα 9,5 δις ευρώ θα ενισχύσουν το μαξιλάρι ρευστότητας και τα 5,5 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η εκταμίευση θα πρέπει να έχει γίνει πριν τις 20η, καθώς μετά το τέλος του προγράμματος δεν προβλέπεται άλλη δόση.
Το ΔΝΤ ετοιμάζεται να εγκρίνει την έκθεσή για την Ελλάδα
Παράλληλα με τις άλλες θετικές εξελίξεις, στις αρχές Αυγούστου αναμένεται και η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που θα εγκρίνει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα. Η έκθεση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, επειδή θα περιέχει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το χρέος αναμένεται ότι θα χαρακτηριστεί βιώσιμο μέχρι και το 2032. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εκτίμηση για την επόμενη περίοδο μέχρι και το 2060, καθώς όπως έχει επισημάνει πολλές φορές, το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας μπορεί να παραμείνει στο επίπεδο το 2,2% σε μακροπρόθεσμη βάση και αναμένεται να κατεβάσει τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. Σε μία τέτοια περίπτωση, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα σκαρφάλωνε σε 200% μέχρι και το 2060!
Τέλος μνημονίου στις 20/8 και μετά… ώρα για πλεόνασμα
Το πολύ αναμενόμενο τέλος των μνημονίων είναι στις 20 Αυγούστου, όμως αυτό δεν σταματά τη σειρά των σημαντικών ραντεβού για την ελληνική Οικονομία. Στις 3 Σεπτεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο της χρονιάς. Στο α’ τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% του ΑΕΠ. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του 2018 θα περιοριστεί στο 1,9%. Αν υπάρξει υπεραπόδοση αντίστοιχη του α’ τριμήνου και στο β’ τρίμηνο, θα δημιουργηθούν προσδοκίες για υπέρβαση του στόχου, εξέλιξη που φέρει μεγάλη βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ θα βάλει και τις βάσεις για την αναστολή της μείωσης των συντάξεων.
Γεμίζει το «καλάθι» των παροχών ενόψει ΔΕΘ
Το Σαββατοκύριακο 8 με 9 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για την οποία το οικονομικό επιτελείο εργάζεται σκληρά, ώστε να γεμίσει το «καλάθι» των παροχών. Εκεί αναμένεται να γίνουν οι εξαγγελίες για έκτακτου μερίσματος από το πιθανό υπερπλεόνασμα του 2018, τις φορολογικές ελαφρύνσεις του 2019 και πιθανότατα την αναστολή της περικοπής των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά.
Η μεταμνημονιακή επιστροφή του «κουαρτέτου»
Τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι επιστρέψουν για πρώτη φορά οι θεσμοί στην Αθήνα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, αναμένεται να ελεγχθεί η πορεία των προαπαιτούμενων που θα συνεχίζουν να ολοκληρώνονται. Αν και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα ή ατζέντα, θεωρείται βέβαιο ότι οι δανειστές θα θέλουν ενημέρωση για την πορεία του προϋπολογισμού 2018 και τα νούμερα για το προσχέδιο του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.