Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει υποχωρήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Σήμερα, Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 3,85%, αγγίζοντας τα χαμηλά Ιανουαρίου 2006 –τότε που η κρίση δεν υπήρχε ούτε ως υποψία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.
Το υψηλότερο σημείο της ιστορία του έπιασε το 10ετές τον Ιούνιο του 2015, στο 15,4%, όταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών ναυάγησαν, οδηγώντας στην τραπεζική αργία και τα capital controls που συνεχίζουν να επισκιάζουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έως σήμερα.
Τον τελευταίο μήνα, πάντως, το spread των ελληνικών τίτλων υποχωρεί συνεχώς –τάση που παγιώθηκε μετά τη συμφωνία που «κλειδώνει» η βιωσιμότητα του χρέους και τους κανόνες της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στο ίδιο διάστημα, το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο υποχώρησε κατά 15% περίπου.
Η τάση αυτή δεν φαίνεται εύκολο να αναστραφεί, όπως αποδείχθηκε μετά το κώλυμα που προκλήθηκε στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος, ύψους 15 δισ. ευρώ, στη χθεσινή συνεδρίαση του ESM, ουσιαστικά λόγω των γερμανικών πιέσεων. Τόσο το Χρηματιστήριο, που έκλεισε με κέρδη 2% την εβδομάδα, όσο και το 10ετές, συνέχισαν την πορεία τους με το βλέμμα στη μεταμνημονιακή εποχή. Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνει και το χαμηλό κουπόνι που πέτυχε ο ΟΤΕ για το ευρωομόλογο 400 εκατ. ευρώ που εξέδωσε την Τετάρτη.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πότε θα αποτολμήσει κυβέρνηση την επόμενη έξοδο στις αγορές και κατά πόσο σκοπεύει να δοκιμάσει τη διάθεση των αγορών εντός Ιουλίου.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ελληνικού ομολόγου στο Bloomberg, ο Σκοτ Τιλ,διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlackRock στο Λονδίνο εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει ζητηση στην αγορά. «Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και καμία άλλη επένδυση στην Ευρώπη δεν δίνει τέτοιες αποδόσεις», τόνισε.
Θετικό αλλά… άνευρο ενδιαφέρον στο ΧΑ
Λείπει, ωστόσο, ο «ενθουσιασμός» από την πλευρά των επενδυτών. «Τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα αρκετές δυνάμεις για να μεταβάλλουν αισθητά τα σημεία ισορροπίας του Γενικού Δείκτη με αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη εικόνα να βγάζει κάποια αναποφασιστικότητα γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται πλήρως στους ταλαντωτές και στην ουδετερότητα που διαπραγματεύονται», αναφέρει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 1,26% σπάζοντας το φράγμα των 760 μονάδων (761,91 μονάδες), καταγράφοντας άνοδο 2% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πάντως, η ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται ότι θα ακολουθήσει στο ίδιο μοτίβο.
«Αν και είναι πολύ πρόωρο, η ανακοπή της πτωτικής δυναμικής και η άρνηση υποχώρησης κάτω από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις δείχνει ένα είδος αφύπνισης από τους αγοραστές που θα έχει περισσότερο μέλλον αν συνοδευτεί με μια προοδευτική αύξηση και διάχυση του ενδιαφέροντος», καταλήγει ο ίδιος.