Μαζεύονται πόροι 4 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις - Κινήσεις για μαζική προκήρυξη προγραμμάτων - OlaDeka

Μαζεύονται πόροι 4 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις – Κινήσεις για μαζική προκήρυξη προγραμμάτων

«Βόμβα ρευστότητας» που θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ επιδιώκει να ρίξει στην αγορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2018 έως και το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, το οικονομικό επιτελείο.

 

Τα κονδύλια αυτά, τα οποία θα προέλθουν από δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή θα υπάγονται στην Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία μέχρι να συσταθεί θα υποκαθίσταται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης(ΕΤΕΑΝ). Άλλωστε με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το ΕΤΕΑΝ είναι αυτό που θα μετατραπεί σε Αναπτυξιακή Τράπεζα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται να τεθούν στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, ήδη αριθμούν τα 10, ενώ εκτιμάται ότι στο επόμενο διάστημα θα σχεδιαστούν και άλλα, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

 

Το σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και της δομή της Αναπτυξιακής Τράπεζας, συντονίζει η γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα BPI France,με την οποία από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έχει υπογραφεί μνημόνιο παροχής τεχνογνωσίας. Μάλιστα στο πλαίσιο, στελέχη της BPI είχαν διαδοχικές συναντήσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες με όλους τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να ακούσουν τις απόψεις τους και να τους ενημερώσουν σχετικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλοι οι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εγχείρημα, πλην την Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) η οποία διατύπωσε ορισμένες επιφυλάξεις. Ωστόσο, τόσο οι εκπρόσωποι της BPI, όσο και του υπουργείου Οικονομίας και του ΕΤΕΑΝ, εξήγησαν ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων της Αναπτυξιακής με τις εμπορικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το κλίμα από τις συναντήσεις ήταν εξαιρετικά θετικό.

 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, το νομοθετικό πλαίσιο σύστασης της αναπτυξιακής θα έχει ψηφισθεί έως το τέλος του έτους, προκειμένου η Αναπτυξιακή να είναι λειτουργικά έτοιμη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

 

Εντούτοις, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα τεθούν σε εφαρμογή. Μάλιστα, έχει προκριθεί ως βέλτιστη λύση, τα εργαλεία αυτά να βγουν στον «αέρα» μαζικά, προκειμένου, όπως προαναφέρθηκε να πέσει στην αγορά μια «βόμβα ρευστότητας» της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

 

Μάλιστα αναφέρουν ότι τα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υπάγονται στην αναπτυξιακή τράπεζα, δηλαδή στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται:

 

1. Η «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ

2. Το Ταμείο Συνεπενδύσεων

3. Η επενδυτική πλατφόρμα του ΤΑΝΕΟ με την Mubadala

4. Ειδικό Ταμείο Εγγυοδοσίας

5. Το Ταμείο Μικροπιστώσεων,

6. Ταμείο παροχής εγγυοδοτικών επιστολών που θα στοχεύει στην κάλυψη νέων επιχειρηματιών, επιστημόνων και επαγγελματιών, ώστε να δανειοδοτούνται από τις εμπορικές τράπεζες.

7. Ειδικά σχήματα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων

8. Ταμείο για επιχειρήσεις που χρειάζονται χρηματοοικονομική και οργανωτική αναδιάρθρωση.

9. Ταμείο ομολογιακών εκδόσεων

10. Ταμείο ενίσχυσης της ψηφιακής οικονομίας και του πολιτισμού (παραγωγές κ.ο.κ.)

11. Ταμείο ενίσχυσης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0).

12 Ειδικό ταμείο για την ενέργεια (π.χ. ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων).

 

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι η αναπτυξιακή τράπεζα δεν θα εστιάζει στην λιανική τραπεζική και θα μπορεί επίσης να ενεργεί ως διαμεσολαβητής για τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές καθώς και άλλους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, είτε αυτοί υποστηρίζονται είτε όχι, εντός μιας προκαθορισμένης αρμοδιότητας, βάσει διαγεγνωσμένων αποτυχιών της αγοράς χωρίς να παραγκωνίζονται οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις της αγοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τράπεζα παρέχει και υπηρεσίες συμβουλευτικής προς τις επιχειρήσεις.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria