Τετραμερής Σύνοδος: Στο επίκεντρο η Συμφωνία των Πρεσπών

Αρχική » Ελλάδα » Τετραμερής Σύνοδος: Στο επίκεντρο η Συμφωνία των Πρεσπών

Τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον της περιοχής, επισήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στη Σύνοδο «16+1» που θα γίνει το Σάββατο στη Σόφια και στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας για πρώτη φορά.

Οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα ενός «δαχτυλιδιού» συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών στην περιοχή.

H τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα κρίσιμο διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως διπλωματικό και οικονομικό κέντρο αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο.

Με τη νέα θετική δυναμική που δημιουργείται στα Βαλκάνια μετά 

  • τη συμφωνία των Πρεσπών
  • τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια
  • την απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ και Αλβανία, το 2019
  • τη συμφωνία Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ
  • την προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών/υποδομών/ενέργειας στα Βαλκάνια (πχ σύναψη συμφωνιών Ελλάδας-Βουλγαρίας με την στήριξη της ΕΕ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας)

Ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της περιοχής καθίσταται όλο και πιο σημαντικός.

Στο πλαίσιο αυτό η ατζέντα των συζητήσεων της τετραμερούς στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει:

  • Περιφερειακές εξελίξεις (ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων, θέματα ασφαλείας, μετανάστευση/προσφυγικό)
  • Συντονισμό ενόψει της Συνόδου των 16+1 (Κίνα+χώρες Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων) που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 7 Ιουλίου και της Διάσκεψης του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου.
  • Έργα υποδομών/μεταφορών/ενέργειας (θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη παράλληλη συνάντηση αρμόδιων Υπουργών τεσσάρων χωρών

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια