Στις 12 Ιουλίου δίνουν το «πράσινο» φως στο συμπληρωματικό μνημόνιο ESM και Eurogroup

Αρχική » Ελλάδα » Στις 12 Ιουλίου δίνουν το «πράσινο» φως στο συμπληρωματικό μνημόνιο ESM και Eurogroup

Στις 12 Ιουλίου, παράλληλα με το Eurogroup, θα συνεδριάσει το συμβούλιο των Διοικητών τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να εγκρίνει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο του ελληνικού προγράμματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM για την ατζέντα της συνεδρίασής αναφέρει:

«Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα εξετάσει την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης με την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης εκ μέρους του ESM μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο των Διοικητών. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης θα επικαιροποιεί το Μνημόνιο Κατανόησης, που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015 και το οποίο επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2018».

 Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο θα παραπέμπει στις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, θα περιγράφει την τριμηνιαία επιτήρηση από τους θεσμούς και ζητήματα σχετικά με την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχει το Ευρωσύστημα.

Η τελευταία αυτή παράμετρος είναι σημαντική, καθώς κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις θα «παγώνουν» οι επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SNP τα οποία σωρευτικά είναι ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά στα μετα – μνημονιακά προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται η μείωση συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, η μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020, η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η πώληση των συμμετοχών (18%) που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, ο μηδενισμός των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής φόρων, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, «fast track» επενδύσεις, σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο διορισμός γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η χαλάρωση των capital controls.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια