Υδρογονάνθρακες: «Γκάζια» για τις παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης», «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και για τη θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα.καθώς η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης αξιολόγησης των συμβάσεων.

Οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων όπως είναι η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και η ισπανική Repsol με τις δυο πρώτες να διεκδικούν σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και την τρίτη να διεκδικεί σε κοινοπραξία επίσης με τα ΕΛΠΕ τις έρευνες στο Ιόνιο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, κ. Γιάννης Μπασιάς στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το σχεδιασμό της ομάδας εργασίας για τον έλεγχο των μεγάλων κινδύνων στις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, ενημέρωσε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση της αξιολόγησης των περιοχών στην Κρήτη και το Ιόνιο.

Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα γίνει εισήγηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφού ληφθεί η έγκριση, οι συμβάσεις θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά για κύρωση στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το «κακό προηγούμενο» που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν με τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχαν σημειωθεί στις κυρώσεις των συμβάσεων, ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι «σκοπός της ΕΔΕΥ είναι το κομμάτι που μας αφορά να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή-συγκριτικά- στο ένα δέκατο του χρόνου που είχε χρειαστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Στόχος είναι να πάμε γρήγορα. Μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης».

Η αγορά δείχνει να κάνει το δικό της τεστ αναφορικά με το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτή τη φορά δεδομένου ότι και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επίσης αναφερθεί σε προσπάθειες για επιτάχυνση των διαδικασιών. Οι προσπάθειες όμως που απαιτούνται για κάτι τέτοιο μπορεί να χρειαστεί να εντατικοποιηθούν περαιτέρω καθώς ήδη αυτή τη στιγμή ο κλάδος «μετρά» ένα ακόμη «κακό προηγούμενο», το οποίο λειτουργεί ως αντίρροπη δύναμη στο εν δυνάμει επενδυτικό ενδιαφέρον που μπορεί να προκύψει για νέες περιοχές. Πρόκειται για τις έρευνες στα Ιωάννινα από την Repsol και την Energean, οι οποίες εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών έχουν πάει πίσω τις διαδικασίες έναν χρόνο, μια καθυστέρηση η οποία κοστίζει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ ημερησίως στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Νέες περιοχές και νέα σημεία ενδιαφέροντος για έρευνες

Το πρόγραμμα εμπλουτισμού δεδομένων για την υπόλοιπη Ελλάδα προχωράει κανονικά σύμφωνα με την ΕΔΕΥ. Οι παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα αποτελέσουν κατά πολλούς τη «λυδία λίθο» για άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ανέφερε ο κ. Μπασιάς ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περιοχή της Κρήτη. «Εκεί θέλουμε να γίνουν νέες γεωφυσικές έρευνες», σημειώνει και προσθέτει ότι η λύση στην οποία προσανατολίζονται με την PGS, τη νορβηγική εταιρεία που έχει αναλάβει τις σεισμικές έρευνες είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μέσω αρχικής χρηματοδότησης από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες προκειμένου να αναλάβουν επενδυτές μέρος του αρχικού κόστους όπως έγινε και το 2012 επιτρέποντας γρηγορότερη απόσβεση και απόδοση κερδών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria