Συμφωνία στο Eurogroup με δόση 15 δισ. και 10ετή επιμήκυνση στο χρέος

«Η Ελλάδα ολοκληρώνει το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας. Το Eurogroup αποφάσισε σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα διασφαλίσουν την σταθερότητα και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές ομολόγων», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης

Ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα λάβει μια τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης. Πρόσθεσε δε, πως η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας τον προσεχή Αύγουστο, με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, ύψους 24,1 δισ. ευρώ, για τους επόμενους 22 μήνες. Για το χρέος, συμφωνήθηκε 10ετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF, όπως επίσης και μία επιπλέον 10ετής περίοδος χάριτος.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της και το ίδιο έκανε και το Eurogroup. H ανάλυση του χρέους που εκπόνησαν οι θεσμοί μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μία ελάφρυνση χρέους για να είναι βιώσιμο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της»

Ο Σεντένο χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες. Συνολικά η Ελλάδα πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες ήταν επώδυνες για τον πληθυσμό ανέφερε ο Σεντένο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δηλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες

«Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 24,1 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες. Το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο Μάριο Σεντένο .

Μοσκοβισί: Μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι μία ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι το Grexit ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν. Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση επιτεύχθηκε επειδή η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα και η ευρωζώνη αλληλεγγύη. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού λέγοντας όμως ότι ήταν ανάγκες. Κατά τον Γάλλο επίτροπο το πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε σήμερα για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό διότι θα γίνει δεκτό από τις αγορές.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά ενισχυμένη συνεργασία η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ρέγκλινγκ: Θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.

Γιούνκερ: Οι προσπάθειες των Ελλήνων δεν ήταν μάταιες

Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.

«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε ο κ. Γιούνκερ.

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συμμερίζεται και αυτή την αίσθηση των ευρωπαίων ιθυνόντων πως πρόκειται για ιστορική στιγμή υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρωζώνη έζησε δύσκολες στιγμές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και ότι σημειώνει την δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να λάβουν αν απαιτηθεί και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αυτό θα προσφέρει ασφάλεια σε περίπτωση που οι αισιόδοξες μακροπρόθεσμες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών δεν επιβεβαιωθούν».

Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα με βάση το «άρθρο 4» που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, τόνισε. Καθώς τελείωσε ο χρόνος για συμμετοχή στο πρόγραμμα το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως εμπλεγμένο στην Ελλάδα για την επόμενη περίοδο. Θα περιλαμβάνει επιτήρηση που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως στην Πορτογαλία και την Κύπρο.

Χαρακτήρισε σημαντικά τα μέτρα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σημειώνοντας ότι δεν έχει αμφιβολία ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Ωστόσο τόνισε ότι είναι επιφυλακτική μακροπρόθεσμα, αλλά σημείωσε ότι λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Eurogroup. Οπως εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση δεν έχει αμφιβολίες για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα αλλά το Ταμείο εξετάζει τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το 2060, γι’ αυτό και λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση του Eurogroup ότι θα παρθούν επιπλέον μέτρα μακροπρόθεσμα, αν αυτό απαιτηθεί.

Πώς φθάσαμε στην απόφαση

Oι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup ήταν έντονες καθώςβασικό ζητούμενο ήταν να υπάρξει συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων του ΕFSF αλλά και για το ύψους του «μαξιλαριού των διαθεσίμων.

Έπρεπε να καμφθούν οι αντιρρήσεις που προβάλει η Γερμανία ως προς την επιμήκυνση των δανείων του EFSF και την αναβολή των τόκων. Για αυτό τον λόγο στο περιθώριο του Eurogroup πραγματοποιήθηκαν ακόμη και τριμερείς διαπραγμάτευση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Λουξεμβούργο αποστολή Μαρία Βασιλείου

Τα σημαντικότερα σημεία στο «κοστούμι» της εποπτείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, θα περιλαμβάνει τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά, οι μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ρήτρα μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη υιοθετηθεί, αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς ως τα μέσα του 2020,συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, τη δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ ως τα μέσα του 2020.

Οι πιστωτές θέλουν να δουν την χώρα να διασφαλίσει την αξιοπιστία των αγορών και αφετέρου να προσελκύσει επενδυτές, παράλληλα, οι πιστωτές απαιτούν δεσμεύσεις έναντι της ελάφρυνσης του χρέους.

Όσον αφορά στο χρέος τα μέτρα, τα οποία συνδέονται με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα θα είναι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP και ANFA), τα οποία εκτιμούνται συνολικά σε 4 με 5 δισ. ευρώ, αλλά και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF ύψους 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν δηλαδή η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις τότε θα αναβάλλεται η επιστροφή των SMP και ANFA.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα προχωρεί σε συστάσεις, οι οποίες, όμως ενδέχεται να προκαλούν την αρνητική αντίδραση των αγορών, οι οποίες θα «τιμωρούν» την Ελλάδα με αύξηση του κόστους δανεισμού.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται ακόμη η επιμήκυνση των δανείων του EFSF με πιθανότερο σενάριο μέχρι τα δέκα χρόνια, καθώς και η περαιτέρω αναβολή πληρωμής τόκων, ενώ η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού συστήματος συναντούν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria