Σήκωσε το γάντι και εμμέσως πλην σαφώς είπε στον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, «ρίξε με αν τολμάς».
Σε δήλωση της Προεδρίας των Σκοπίων που μετέδωσε το makfax, ο Ιβάνοφ κάνει λόγο για ψεύτικες απειλές από πλευράς Ζάεφ.
«Καλώ τον Ζάεφ με τα ίδια 2/3 της Βουλής που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος, να ξεκινήσει αμέσως και τη διαδικασία για τις ευθύνες του προέδρου, δηλαδή πρόταση μομφής.
»Η θέση μου σχετικά με την επιβλαβή συμφωνία για το όνομα είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη παρά τις απειλές και τις πιέσεις», αναφέρει ο Ιβάνοφ.
Προειδοποίηση Ζάεφ σε Ιβάνοφ: Θα επιδιώξουμε αποπομπή του Προέδρου αν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα
Αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του Προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ.
«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος.
»Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος», είπε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
«Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», τόνισε ο Ζάεφ.
Εκτός ελέγχου
Εκτός ελέγχου φεύγει η σύγκρουση στο εσωτερικό της πΓΔΜ με αφορμή τη συμφωνία για την ονομασία της γείτονος, την οποία το εθνικιστικό VMROχαρακτηρίζει «προδοσία» και «άνευ προηγουμένου συνθηκολόγηση».
Την Τρίτη, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από επιθέσεις και σκληρούς χαρακτηρισμούς προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βουλής των Σκοπίων η συμφωνία για το ονοματολογικό, η οποία υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες.
Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν 69 βουλευτές ενώ 40 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και αυτοί του VMRO αντιτάχθηκαν.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η κύρωση στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αποφασίσει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας, βουλευτές φώναζαν «προδότες» από τις θέσεις τους.
Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στα έδρανα και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος».