Μοσκοβισί: Θα βρούμε ένα νέο τρόπο για να ελέγχουμε την Ελλάδα μεταμνημονιακά

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «πρέπει να εφεύρουν κάτι καινούργιο» για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μόλις βγει τον Αύγουστο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Θα ήταν λάθος να προσποιούμαστε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι ακριβώς η ίδια με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο», δήλωσε ο Μοσκοβισί ο οποίος, ως γνωστόν, επιβλέπει το χαρτοφυλάκιο οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Επιτροπής, στο POLITICO.

«Δεν πρέπει να πάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα τέταρτο πρόγραμμα σε μεταμφίεση. Δεν θέλω η τρόικα ή τα θεσμικά όργανα να πάνε τώρα στην Αθήνα με διαφορετικά κοστούμια», δήλωσε ο Επίτροπος. «Αλλά προφανώς πρέπει να ακολουθήσουμε αποφασιστικά στρατηγικά θέματα με αρκετά λεπτομερείς δεσμεύσεις. Αυτό έχει ένα όνομα: ενισχυμένη επιτήρηση».

Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η παρακολούθηση είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων για την Ελλάδα και πρέπει ακόμη να επιλυθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη.

«Ο Μοσκοβισί δεν θέλησε να υποτιμήσει τη σημασία της συνάντησης» αναφέρει το POLITICO. «Όλοι ενεργούν σαν να ήταν φυσιολογικό», είπε. «Δεν είναι φυσιολογικό. Είναι φανταστικό. Φανταστείτε αν δεν ήμασταν ικανοί να βρούμε μια λύση την Πέμπτη. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλναμε για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου;»

«Τα πράγματα δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Δεν είναι καν δεδομένα, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι έχουμε τα δομικά στοιχεία για να βρούμε μια λύση. Όχι, είμαι πραγματικά σίγουρος»

«Άλλα θέματα που οι υπουργοί πρέπει ακόμη να συζητήσυν περιλαμβάνουν το μέγεθος μιας τελικής πληρωμής για την Ελλάδα – που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 δισ. Ευρώ – και την αγορά ακριβότερων δανείων, όπως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα.

«Τα 15 δισ. ευρώ πείθουν περισσότερο από τα 10 και είναι πιο εύκολο να εξοφλήσει κάποιος με περισσότερα χρήματα από ό, τι με λιγότερα», δήλωσε ο Μοσκοβίτσι. «Αλλά αυτό είναι πιθανώς ένα από τα νούμερα που θα πρέπει να προσαρμοστούν την τελευταία στιγμή».

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που πρέπει να παραταθεί η διάρκεια των χρεογράφων – για να «γλυκαθούν» οι αγορές – ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για «ουσιαστικά αλλά όχι γελοία» μέτρα. «Μερικοί λένε 15 χρόνια, μερικοί λένε επτά, μερικοί λένε 10. Διψήφια νούμερα είναι καλύτερα από τα μονοψήφια» είπε.

Για το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η Ευρώπη στην Ελλάδα: «Νομίζω ότι μας πήρε πολύ καιρό για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους, είναι τόσο απλό. Χάσαμε χρόνο με ψευδείς ιδέες, όπως την ιδέα ενός κουρέματος. Αυτό δεν ήταν ποτέ μια πραγματική επιλογή, αλλά ξέραμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τι κάτι έπρεπε να γίνει. Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει γρηγορότερα».

Δεύτερο μεγάλο λάθος: Όταν η Ελλάδα ήταν κοντά στην έξοδο της από την ευρωζώνη πριν από τρία χρόνια. «Νομίζω ότι το επεισόδιο του Ιουλίου του 2015 ήταν άσχημο – έστω και αν τελικά οδήγησε στις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που χρειάστηκε η Ελλάδα».

Ίσως ο Σόιμπλε δεν το εννοούσε; «Υπήρχαν δύο πολύ τεταμένες στιγμές. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2012. Ήμασταν πολύ κοντά στο Grexit και έπρεπε να αγωνιστούμε για την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Το Grexit θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Εάν μια χώρα έπρεπε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα ήταν το τέλος του ευρώ», δήλωσε ο Μοσκοβισί. Τώρα αυτό ήταν όταν η Ελλάδα πλησίαζε στην εγχώρια πολιτική κρίση. Το 2015, ήταν περισσότερο θέμα του τότε Γερμανού Υπουργού ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

«Ο Σόιμπλε έπαιζε με τη φωτιά: Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να έχω μια μέρα μαζί του», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι ποτέ δεν ήθελε Grexit, αλλά ότι επέτρεψε την παράδοση ορισμένων εγγράφων [το 2015] μόνο για να δείξει ότι ήταν μια πιθανότητα. Αλλά δημιούργησε κάτι περισσότερο από μια παρεξήγηση … το γεγονός ότι ήταν στο τραπέζι εκείνη τη στιγμή ήταν αρκετά δραματικό και δημιούργησε ένα κλίμα που νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουμε αποφύγει».

Μακρόν και Μέρκελ

Ο Μοσκοβίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «δήλωση του Μέσεμπεργκ» σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης που πρότειναν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας την Τρίτη.

«Ήταν πολύ σημαντικό να δείξουν ότι διατηρούν τη δυναμική».

«Αυτή η τελική ώθηση από τους ηγέτες ήταν πολύ θετική, διότι η διατύπωση φαίνεται να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη από ό, τι προετοίμασαν οι υπουργοί Οικονομικών», δήλωσε ο Επίτροπος αναγνωρίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με το μέγεθος του προϋπολογισμού που θα μπορούσε να έχει η ευρωζώνη, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και ποιες υποχρεώσεις θα εξυπηρετούν τα χρήματα.

«Υπάρχει ανάγκη για πολλή δουλειά για να καθοριστεί τι ακριβώς είναι – αλλά είναι μια πολιτική πρόοδος. Είναι η πρώτη φορά που θεωρούμε ότι έχουμε έναν προϋπολογισμό αφιερωμένο στις επενδύσεις σταθεροποίησης. Αυτό σημαίνει επίσης σύγκλιση και αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα που είναι απολύτως αποφασιστικό», είπε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria