Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας, Zoran Zaev, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, μετά και την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα
«Απομένει να μιλήσουμε και αύριο (σ.σ. σήμερα) με την ελπίδα ότι μπορούμε να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα. Γνωρίζετε ότι ήμουν εξαρχής αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω αποκλειστικά είναι πως πιθανότατα η αισιοδοξία μου αυτή θα υλοποιηθεί. Όμως το οριστικό θα συμβεί όταν οριστικοποιηθούν τα πάντα. Ελπίζω πως αυτό θα συμβεί αύριο (σ.σ. σήμερα) » ανέφερε ο Zoran Zaev , σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, “TELMA”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, εφόσον επιτευχθεί σήμερα συμφωνία στο θέμα του ονόματος, θα ακολουθήσει στα τέλη εβδομάδας συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χώρων στις Πρέσπες, στα τέλη της εβδομάδας, στην οποία θα υπογραφεί η συμφωνία.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας προανήγγειλε δημοψήφισμα στη χώρα του, σε περίπτωση συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας, το οποίο το προσδιόρισε για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Σε ερώτηση για την πιθανότητα να μην λάβουν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ακόμα και σε περίπτωση που λυθεί το θέμα του ονόματος, λόγω των αντιρρήσεων που έχουν εκφράσει ορισμένες χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Δανία κ.α), ο Zaev είπε ότι για τα θέματα διεύρυνσης υπάρχει ανοιχτή συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΕ και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αποφασίσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.
Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας θα έχει αντανάκλαση και θα ληφθεί υπόψη από όσες χώρες εκφράζουν αντιρρήσεις. Πρόσθεσε ότι αν τα Σκόπια δείξουν εμπράκτως “ευρωπαϊκή συμπεριφορά” στην επίλυση διαφορών με τις γειτονικές χώρες, αυτό θα περιορίσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες αρνητικής έκβασης της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ενισχύει την ταυτότητα των πολιτών της χώρας και θα την καθιστά ισότιμη με τις άλλες. Υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατή η πρόοδος της πΓΔ της Μακεδονίας στην πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς την επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Επίσης, ο Zoran Zaev, εξέφρασε την λύπη του που δεν προχώρησε η πρόταση για “Republika Ilidenska Makedonija” και τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί σκληρά και θέλει ειλικρινά να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, γιατί αυτό θα είναι καλό για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.
Ερωτηθείς πως θα πείσει τον Πρόεδρο της χώρας, Gjorge Ivanov και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE να στηρίξουν τη συμφωνία, με δεδομένη τη θέση τους κατά μίας λύσης erga omnes, ο Zaev είπε ότι τον τελικό λόγο θα τον έχουν με δημοψήφισμα οι πολίτες, οι οποίοι θα καταλάβουν ότι είναι μία δίκαιη συμφωνία που στηρίζεται σε δεδομένα, διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά τους και ανοίγει προοπτικές για την χώρα.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Ivanov και στο VMRO-DPMNE, ο Zoran Zaev επισήμανε ότι αν είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να είναι έτοιμοι και για λύση.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να προβάλει ο Πρόεδρος Ivanov διαδικαστικά εμπόδια στην κύρωση της συμφωνίας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ivanov δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν η λύση δεν περάσει στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας είπε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα επιστρέψει στη χώρα η απογοήτευση, ο εθνικισμός και οι ακραίες απόψεις, όπως συνέβη το 2008 μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όταν η απογοήτευση που επικράτησε δημιούργησε τις συνθήκες για το καθεστώς του Nikola Gruevski.
«Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι τι θα συμβεί αν δεν πετύχει το δημοψήφισμα» σημείωσε ο Ζaev και επανέλαβε ότι τα Σκόπια έχουν προοπτική μόνο μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας είπε ότι υπάρχουν εγγυήσεις που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει στρατηγικός εταίρος, που θα βοηθήσει τη χώρα του στην πορεία προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Επισήμανε, τέλος, ότι σε περίπτωση που η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό καταλήξει σε συμφωνία, τότε θα αναβάλει την επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη, η οποία προγραμματίζεται για τις 13 και 14 Ιουνίου, όπου πρόκειται να έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας.