Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ

Αρχική » Ελλάδα » Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ

Σήμα για οριστικές αποφάσεις εξέπεμψε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε από το πρωί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα και περισσότερα επί του θέματος θα ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει για την πΓΔΜ, εξ΄ού και από την Κυβέρνηση έδιναν ήδη από την Παρασκευή «σήμα» για εξελίξεις εντός των επόμενων 72 ωρών.

Παρότι στην τωρινή σύσκεψη Τσίπρα – Κοτζιά πάντως, αρμόδιες πηγές δεν έδιναν χαρακτήρα «συναγερμού», μιλώντας για μια ακόμη συνάντηση από τις διαρκείς που πραγματοποιούν οι δύο αξιωματούχοι, από νωρίς, πληροφορίες έφεραν το πολυαναμενόμενο και περιλάλητο τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα να είναι «θέμα ωρών».

ΜΜΕ της πΓΔΜ: Σήμερα το τηλεφώνημα

Παραλλήλως, σύμφωνα με δημοσίευμα του σκοπιανού πρακτορείου mak fax, σήμερα αναμένεται το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα.

Επικαλούμενο «ανώτατες διπλωματικές πηγές», κοινώς, «φωτογραφίζοντας» το περιβάλλον του Ντιμιτρόφ, το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως αργά το Σαββατοκύριακο οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και σημείωσαν πρόοδο.

«Η σκοπιανή πλευρά προσέφερε «δημιουργικές λύσεις» για την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας».

Στη Μέρκελ την Τετάρτη ο Ζάεφ

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναμένεται την Τετάρτη να επισκεφθεί το Βερολίνο για συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας πως οι πιέσεις προς τα Σκόπια δεν περιορίζονται μόνο στην Ουάσιγκτον αλλά και η Γερμανία κλιμακώνει τις παρεμβάσεις της, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των Ζάεφ και κυρίως Ντιμιτρόφ και να υποχωρήσουν, ώστε να υπάρξει συμφωνία στη βάση της ελληνικής πρότασης.

Η συνάντηση αυτή παίζει ως εκ τούτου ρόλο στις εξελίξεις που αναμένονται. Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως ο Ζάεφ θα ήθελε να πάει εκεί με τη λύση. Σε αυτή την περίπτωση θα της ζητούσε τη στήριξη της απέναντι σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία που αντιτάσσονται στην είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Εκτός αν επιλέξει να επισκεφτεί την καγκελάριο και να εκφράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο τονίζουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα και θεωρούν όλα τα σενάρια πιθανά με βάση και τις ανατροπές των τελευταίων ημερών.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια