Κοτζιάς: Έγινε το αποφασιστικό βήμα-Τι θα προβλέπει η συμφωνία για γλώσσα και εθνότητα

VIDEO

Αρχική » Ελλάδα » Κοτζιάς: Έγινε το αποφασιστικό βήμα-Τι θα προβλέπει η συμφωνία για γλώσσα και εθνότητα

«Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα και αύριο θα ολοκληρώσουν οι δύο πρωθυπουργοί τη συζήτηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και συνέχισε: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά ένας επίπονος αγώνας με σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες.

»Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση να λυθούν τα προβλήματα. Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης.

»Είπαμε ότι όσες δυσκολίες κι αν έχει η λύση, θα είναι καλό για τον τόπο».

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» υπογράμμισε εν συνεχεία ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:

«Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς. Αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική, πρέπει να λύνει προβλήματα για τη χώρα.

»Πολλές φορές θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μια αγανάκτησή μου; Η φίλη χώρα, δεν έχει καμία διάθεση για αλυτρωτισμούς, όπως ο Γκρούεφσκι που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία – μην κρυβόμαστε.

»Η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Η ταυτότητά τους είναι άλλη».

Όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, «στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια.

»Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί και η επιλογή του ονόματος», συμπληρώνοντας ότι τα επικρατέστερα ονόματα είναι «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία» και πως ο Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει ονομασία.

Η συμφωνία για να ισχύσει πρέπει να εγκριθεί από τη σκοπιανή Βουλή, να περάσει από δημοψήφισμα στα Σκόπια, να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα και τελευταία θα την εγκρίνει και η ελληνική Βουλή. Μόνο τότε θα ισχύσει ό,τι συμφωνηθεί.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια