Ευρωπαϊκό «παράθυρο» για μείωση της φορολογίας το 2019 - OlaDeka

Ευρωπαϊκό «παράθυρο» για μείωση της φορολογίας το 2019

Διατεθειμένοι να δώσουν «χώρο» στην ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών, ενδεχομένως από το 2019, εμφανίζονται οι Θεσμοί.

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι την Πέμπτη, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι «οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές είναι καίριο ζήτημα» καθώς δεν βοηθούν τη χώρα να εδραιώσει τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε δε ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος τα επόμενα χρόνια να μειωθεί η φορολογία και εξήγησε ότι «έχουμε παραδείγματα από άλλες χώρες ότι τα υψηλά πλεονάσματα είναι συμβατά με την ανάπτυξη».

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε και δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων στο insider.gr, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει περιθώριο μείωσης της φορολογίας από το 2019.

Σημείωσε, πάντως, ότι αυτό θα εξεταστεί από τα κλιμάκια των Θεσμών που θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Νοέμβριο στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. «Τότε θα εξεταστεί και το ζήτημα της φορολογίας, αν και πιστεύω ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις αυτές συντάσσονται με τη στρατηγική της κυβέρνησης, με τη φορολογία να παίζει βασικό ρόλο στο ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, τόσο για τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ εξήγγειλε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί το 2019 θα αξιοποιηθεί για μείωση των φόρων, παραδεχόμενος ότι, σήμερα, το ισοζύγιο των βαρών βαραίνει κυρίως τη μεσαία τάξη.

Σημειώνεται ότι οι Θεσμοί θα συντάσσουν εκθέσεις για τη δημοσιονομική πορεία και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε τριμηνιαία βάση, στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας που θα ισχύει για τη χώρα μας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria