Έρχονται προσλήψεις «χωρίς απολυτήριο» - OlaDeka

Έρχονται προσλήψεις «χωρίς απολυτήριο»

Σε μια εντελώς καινούρια λογική προσλήψεων προχωρά η κυβέρνηση με στόχο τη στελέχωση των υπηρεσιών ακόμα και από ανθρώπους που δεν διαθέτουν έστω στοιχειώδη μόρφωση και με προφανή πολιτική στόχευση.

Συγκεκριμένα, μια σειρά διαγωνισμών και προκηρύξεων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θέτουν προϋποθέσεις κατοχής έστω κι ενός τυπικού τίτλου σπουδών όπως το απολυτήριο Λυκείου.

Δηλαδή δεν απαιτείται κανένας τίτλος σπουδών, ούτε καν απολυτήριο Δημοτικού, σε μια ενέργεια πρωτόγνωρη καθώς την περίοδο που χιλιάδες μορφωμένοι Ελληνες εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω ανεργίας επιλέγεται ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος προσλήψεων στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα σε συγκεκριμένους τομείς του κράτους οι προϋποθέσεις ως προς τα πτυχία και τις σπουδές έχουν χαμηλώσει, με τις απαιτήσεις για κατοχή τίτλων να περιορίζονται στο απολυτήριο Γυμνασίου! Ειδικότερα, σε προκήρυξη της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού παρουσιάζεται αυτή η «καινοτομία».

Χαρακτηριστικά, στο ΦΕΚ της 13ης Ιουνίου 2018 (αρ. φύλλου 2211) δημοσιεύτηκε ήδη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει τα προσόντα, τα δικαιολογητικά και τον τρόπο υποβολής αιτήσεων στον νέο διαγωνισμό. Οι θέσεις αφορούν προσωπικό καθαριότητας για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα απασχοληθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 18 μηνών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΚΥΑ δεν ορίζει κανέναν απολύτως τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, το οποίο σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να έχουν καν απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη λογική στην οποία η κυβέρνηση δείχνει να ποντάρει για να προσελκύσει κοινά σε μια προεκλογική λογική. Κάπως έτσι το μόνο προσόν που ζητείται είναι η εμπειρία ενός έτους σε θέση καθαριστή και το όριο ηλικίας από 18 έως 65 ετών.

Προσόντα ιδιαίτερα χαμηλά, που όμως οδηγούν σε πρόσληψη και υπό προϋποθέσεις σε ανανεώσεις συμβάσεων και πέραν του 18μήνου. Η νέα προκήρυξη που παρουσιάζουμε αναμένεται να πάρει την έγκριση του ΑΣΕΠ και θα αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. όσο και στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής. Ωστόσο, δημιουργούνται απορίες γι’ αυτή τη στρατηγική που τείνει να εξελιχθεί σε θεσμό από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πριν από ενάμιση περίπου μήνα, σε πλήρη εξέλιξη βρέθηκε η διαδικασία επιλογής προσωπικού σε 12 δήμους και φορείς της χώρας. Επρόκειτο συνολικά για 221 υπαλλήλους και συγκεκριμένα για θέσεις στους Δήμους Πεντέλης, Επιδαύρου, Κορίνθου, Ξάνθης, Βόρειας Κυνουρίας, Αλμυρού, Κορωπίου, στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και στον Δήμο Περιστερίου. Και σε αυτή την περίπτωση αναζητήθηκε προσωπικό με απολυτήριο Γυμνασίου ή Δημοτικού για όσους αποφοίτησαν έως το 1980. Δηλαδή το κράτος απευθύνεται σε πολίτες με ελάχιστα προσόντα.

Ανάλογα προσόντα ζητήθηκαν και για άλλες θέσεις, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Πολιτισμού και άλλους οργανισμούς. Θα σκεφτεί κανείς «τι χρειάζεται απολυτήριο σχολείου σε κάποιον που καθαρίζει;».

Ολοι όμως αναγνωρίζουν ότι η αποφοίτηση από το σχολείο αποτελεί μια μορφή κοινωνικοποίησης που αποτρέπει ακραία φαινόμενα και φυσικά δεν γίνεται να επιβραβεύονται με εργασία στο κράτος πολίτες που δεν τήρησαν τη βασική προϋπόθεση που ο νόμος θέτει: αυτήν της υποχρεωτικής φοίτησης.

Κύμα τέτοιων θέσεων εργασίας

Σειρά από νέες προκηρύξεις παράλληλα συζητήθηκαν εντός της άνοιξης που έδιναν την ευκαιρία σε πολλούς υποψηφίους με απολυτήριο Λυκείου και Γυμνασίου να αναζητήσουν μόνιμη δουλειά στο Δημόσιο και φορείς του.

Επρόκειτο για προσλήψεις με σειρά προτεραιότητας, 103 θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε., στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών), στην Ανώνυμο Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου-ΑΕΔΙΚ (υπουργείο Οικονομικών), στο Ελεγκτικό Συνέδριο (υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε., στο Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδας και στον Οίκο του Ναύτου (υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», αυτή η λογική της κυβέρνησης σχετίζεται αποκλειστικά με έναν προεκλογικό σχεδιασμό και με άνοιγμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο σχεδιασμός αυτός θα κλιμακωθεί εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών και με πολλές ακόμα προκηρύξεις και το άνοιγμα κι άλλων τέτοιου είδους θέσεων στο κράτος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria