Έρχονται πάνω από 42.500 προσλήψεις στο Δημόσιο ως το 2022

Αρχική » Ελλάδα » Έρχονται πάνω από 42.500 προσλήψεις στο Δημόσιο ως το 2022

Περί τις 42.521 προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο την περίοδο 2019-2022 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, που θα ψηφιστεί από την Βουλή την προσεχή Πέμπτη.

Οι αποχωρήσεις για την ίδια περίοδο προσδιορίζονται στις 44.174, ενώ ειδικά για την κεντρική διοίκηση προβλέπονται 32.759 προσλήψεις και 31.901 αποχωρήσεις.

Η αλλαγή της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων σε 1:1 από το 2019 και στο εξής (έναντι 1:4 το 2017 και 1:3 εφέτος) άνοιξε την «κάνουλα» των προσλήψεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τις ευλογίες των θεσμών.

Έτσι για φέτος προβλέπονται 7.266 προσλήψεις, με βάση τόσο τον κανόνα προσλήψεων του τρέχοντος έτους, όσο και το υπόλοιπο προσλήψεων προηγούμενων ετών που δεν υλοποιήθηκαν.

Ειδικά για το 2019 που θα είναι και προεκλογική χρονιά, οι προσλήψεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν θα ανέλθουν στις 8.065. Ο αριθμός ανεβαίνει το 2020 σε 8.463 νέες θέσεις, το 2021 «σκαρφαλώνει» σης 9.401 και το 2022 ο αριθμός των προσλήψεων σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο εκτιμάται σε 9.326.

Όσο για τον προγραμματισμό των προσλήψεων, πληροφορίες αναφέρουν πως θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στους εξής κλάδους:

– Στις παραγωγικές σχολές των υπουργείων Εθνικής ‘Αμυνας, Εσωτερικών (πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την πρόσληψη ενστόλων. Για το 2018 και καθένα από τα επόμενα έτη της περιόδου 2019- 2022, έχει προβλεφθεί αριθμός προσλήψεων στο πλαίσιο του εκάστοτε ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στα ανώτατα όρια δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού αυτών των υπουργείων.

– Στο υπουργείο Υγείας, όπου προβλέπονται οι προσλήψεις διαφόρων ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων, με βάση προκηρύξεις προηγούμενων ετών, οι οποίες περιλαμβάνονται στα ανώτατα όρια δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού τόσο του υπουργείου Υγείας, όσο και των γενικών κρατικών δαπανών ως νέες προσλήψεις.

– Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου έχει υπολογισθεί η πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και η πρόσληψη λοιπού προσωπικού στα δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες, με βάση προκηρύξεις προηγουμένων ετών, ενώ έχουν περιληφθεί ως νέες προσλήψεις στις γενικές κρατικές δαπάνες.

– Στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που έχει υπολογισθεί η πρόσληψη μελών ΔΕΠ, με βάση εγκριτικές αποφάσεις προηγουμένων ετών της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, ενώ έχουν περιληφθεί και νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

– Στον ΟΑΕΔ, στους ΟΤΑ, καθώς και στους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Ιδιωτικός τομέας

Προσλήψεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω δέσμης κινήτρων προς τους εργοδότες για την πρόσληψη νέων έως 30 ετών.

Αναλυτικότερα με την υπό ψήφιση ρύθμιση, οι εργοδοτικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εξηρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 50 και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ανά θέση εργασίας.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια