Το oladeka.com και η StarSystemPro σας μεταφέρουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας όπου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη μέρα η 43η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς με ένα χορταστικό φωτορεπορτάζ τύπου paparazzi με το οποίο ο θεατής λαμβάνει την αίσθηση και τον σφυγμό της μεγάλης εκδήλωσης για το χώρο της γουνοποιίας.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του συνδέσμου, τις πύλες της έκθεσης πέρασαν 611 εμπορικοί επισκέπτες. Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός τους 144 που προσγειώθηκαν με πτήση τσάρτερ στο αεροδρόμιο Αριστοτέλης, 160 επιπλέον επισκέπτες ήρθαν στην Καστοριά από την Θεσσαλονίκη όπου αφίχθησαν με δύο πτήσεις της γραμμής. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν και κάποιοι που έφθασαν στην Καστοριά οδικώς από χώρες των Βαλκανίων (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) και βορειότερα, οι οποίοι υπολογίζονται από τους ξενοδόχους σε περίπου 200 άτομα. Αυτός ο υπολογισμός δεν απέχει και πάρα πολύ από το δελτίο τύπου του Προφήτη Ηλία. Βέβαια, όπως πάντα σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες διαιρέσεις. Εννοούμε πως σχεδόν κανείς επιχειρηματίας που εκπροσωπεί ενδιαφερόμενη εταιρία δεν έρχεται μόνος. Άλλος έρχεται με τη γυναίκα του, ή άλλη συνοδό, άλλος με συνέταιρο, άλλος με συνεργάτη κλπ, άρα ο πραγματικός αριθμός των επαγγελματιών περιορίζεται τουλάχιστον στο μισό.
Αυτό ως γεγονός δημιουργεί μια ιδιαίτερη δυστοκία στην «δημοκρατική» μοιρασιά της πίτας σε μια έκθεση που έχει 100 εκθέτες περίπου.
Αν λάβουμε υπόψιν μάλιστα ότι πολλοί από τους εκθέτες παραπονιούνται και για την «ποιότητα» των ερχόμενων στην Ελλάδα εμπόρων (ισχύει και για την FEA), καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα όπως κάθε χρόνο:
Η Ελληνική Γούνα χρειάζεται έρευνα -εκτός των άλλων- και για νέες αγορές, νέο στοχούμενο πελατολόγιο.
Η εικόνα που μας μεταφέρουν οι εκθέτες είναι ότι ενώ την πρώτη μέρα οι επισκέπτες έκαναν τη βόλτα τους στο εκθετήριο ξεσκονίζοντας όσα περίπτερα πρόλαβαν, κατά τη δεύτερη μέρα ξεχύθηκαν στα μαγαζιά της περιοχής. Αυτό έφερε μια ύφεση στην κίνηση των περιπτέρων της έκθεσης. Συνηθισμένο και αυτό όπως κάθε χρόνο. Αυτή η λέξη όμως -το συνηθισμένο- χρειάζεται συζήτηση.
Παλιά η Καστοριά και η Σιάτιστα είχε γουνοποιούς που ζητούσαν απεγνωσμένα, εκθέσεις και events ελλείψει κατάλληλων ιδιωτικών εκθεσιακών χώρων-show rooms και άλλων εργαλείων που επρόκειτο να εμφανισθούν μετά από δεκαετίες σήμερα (έκρηξη του διαδικτύου, νέα μέσα, νέα οικονομία, εξέλιξη της επικοινωνίας κτλ). Αυτό από μόνο του καθιστά πιο επιτακτική μια επανεξέταση του ρόλου των εκθέσεων και την πιθανή μετεξέλιξη τους. Αφού οι περισσότεροι γουνοποιοί πλέον έχουν υπέρλαμπρους ιδιωτικούς χώρους που το οποιοδήποτε εκθεσιακό κέντρο δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί ούτε στο παραμικρό (ανέσεις, ευκολία, αισθητική, αμεσότητα, μάντρωμα του δυνητικού πελάτη, αποφυγή όχλησης – συγκέντρωση και αφοσίωση για μεγαλύτερες ευκαιρίες πώλησης, προσφορά κάθε έξτρα service όπως φαγητό, ποτό κτλ) τότε γιατί πρέπει να θεωρείται ταμπού η μετατροπή του event που λέγεται έκθεση σε κάτι που από μόνο του φωνάζει ότι χρειάζεται την αλλαγή;
Μάλιστα, η φιλοσοφία του Δ/Σ του Προφήτη Ηλία ταιριάζει απόλυτα σε κάτι τέτοιο. Γιορτή της γούνας χαρακτηρίζει ο σύνδεσμος σε κάθε ευκαιρία την εκδήλωση. Άρα, που είναι το πρόβλημα να αντιληφθούμε το σήμερα και τις ανάγκες του; Τι εννοούμε; Τη δημιουργία ενός πολύ πιο σύγχρονου, λαμπερού και αποτελεσματικού εργαλείου. Όπως λέμε πάντα εδώ στο oladeka δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Ο μαγικός τίτλος είναι Fashion Week!
1. Θα δοθεί η ευκαιρία πραγματοποίησης απίστευτα λαμπερών events με διεθνή ακτινοβολία.
2. Με την κατάλληλη προβολή θα δημιουργηθεί η ανάλογη ατμόσφαιρα που θα κλείσει αυτό το πονεμένο κεφάλαιο των πληρωμένων επισκεπτών. Η Ρωσίδα και όχι μόνο, αγαπάει Ελλάδα. Αγαπάει Ελληνική γούνα. Θέλει όμως τον τρόπο. Δικαιολογία ψάχνει. Κίνητρο ζητά. Ε, ας το δώσουμε! Να σταματήσουμε με τις Μακρυπούλιες (χωρίς να καταλογίζουμε το παραμικρό κατά τα άλλα στην συγκεκριμένη Ελληνίδα star) και τους άλλους εγχώριους celebrities για τους οποίους στη Ρωσία δεν νιώθουν τίποτε άλλο εκτός από μια απλά σιβηρικά παγερή αδιαφορία και ας ερευνήσουμε τι συγκινεί και τι θα ξεσηκώσει το target group μας, έτσι ώστε να γίνουμε πραγματικά «διεθνείς» στην ουσία και όχι μόνο στα χαρτιά. Επίσης καλό είναι να επανεξετάσουμε επιτέλους τους τεχνοκράτες και τους εξειδικευμένους συνεργάτες και τα κριτήρια που αυτοί πληρούν για να αξίζουν να είναι συνεργάτες του συνδέσμου και του κλάδου γενικότερα. Πέραν της επαγγελματικής αρτιότητας (πολύ αμφιλεγόμενη για πολλούς και πολλές υφιστάμενους-ες για τις ιδιαίτερες διεθνείς ανάγκες της γουνοποιίας) απαιτείται και η «παθολογική» αγάπη για τον κλάδο και το αντικείμενο της γούνας.
3. Επιτέλους θα συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Η πόλη μπορεί να ζήσει μεγάλες στιγμές και να στήσει μια παράλληλη βιομηχανία τουρισμού, θεάματος και life style.
4. Θα δοθεί η ευκαιρία για πραγματική προβολή του προϊόντος τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο marketing. Επίσης θα αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός με όρους που επιβάλει ο διεθνής τομέας της μόδας σε επίπεδο σχεδιασμού και υψηλής ραπτικής.
5. Οι γουνοποιοί θα προβάλλουν τις κολεξιόν τους σε μια πραγματική γιορτή της γούνας και στη συνέχεια θα μπορούν να οδηγούν με πολλούς τρόπους τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους πελάτες στα καταστήματα και τα show rooms τους. Κάθε γουνοποιητικός οίκος θα μπορεί να κάνει και ιδιωτικά party ή άλλα events. Η PR ατμόσφαιρα θα δημιουργήσει σιγά – σιγά με τους κατάλληλους χειρισμούς έκρηξη ενδιαφέροντος από fashion bloggers, ΜΜΕ και δημοσιογράφους που θα προσφέρουν οικονομική παγκόσμια προβολή στην Καστοριά την Σιάτιστα και τη γούνα.
6. Οι σύνδεσμοι όχι μόνο δεν θα χάσουν το…ταμείο τους αλλά θα το ενισχύσουν αστρονομικά. Όσο θα αναπτύσσεται η ιδέα τόσο θα μεγαλώνει και ο οικονομικός κύκλος που θα επηρεάζει και τα έσοδα τους. Αν οι γουνοποιοί κερδίζουν, και οι φορείς θα πετύχουν το ίδιο αναλογικά.
Κυρίες και Κύριοι, όλα αυτά μοιάζουν με παραμύθι αν δεν το πιστέψετε. Όλα αυτά μοιάζουν με αστείο αν παραμείνετε διχασμένοι και σαλαμοποιημένοι. Το έχουμε γράψει πολλές φορές, ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος της γούνας, αριθμεί μερικές δεκάδες δις (περισσότερα από 40 δις δολάρια σύμφωνα με την επίσημη δημοσίευση της IFF στον economist πριν λίγα χρόνια). Καταλαβαίνετε πόσα μας …χρωστάει η παγκόσμια αγορά του κλάδου; Έναν ωκεανό λεφτά. Με έναν όρο: Να τα διεκδικήσουμε.
Ιδού η Ρόδος λοιπόν…