«Οριστική και αμετάκλητη» η επίτευξη συμφωνίας τον Ιούνιο

Η προθεσμία του Eurogroup της 24ης Ιουνίου είναι οριστική και καταληκτική για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, δεν τίθεται κανέα ζήτημα παράτασης της τέταρτης αξιολόγησης, υπογραμμίζει στο insider.gr Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρξει παράταση της αξιολόγησης έως τον Ιούλιο ή αργότερα, ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως εξηγεί, αυτό δεν είναι πρακτικά εφικτό, αφού όλα τα κοινοβούλια στην Ευρώπη είναι κλειστά τον Ιούλιο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί επανέρχονται αυτά τα σενάρια, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να κλείσουμε τη συμφωνία τον Ιούνιο», υπογραμμίζει.

Παραδέχεται, πάντως, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για επίτευξη της προθεσμίας του Ιουνίου είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει με την τεχνική συμφωνία αλλά μένει να γίνει και η υλοποίηση των προαπαιτουμένων, εξηγεί, τονίζοντας πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον τελικό στόχο της 24ής Ιουνίου και επισπεύδει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πολύ σύντομα η τεχνική συμφωνία»

Όσον αφορά στον στόχο για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement, SLA) έως το ερχόμενο Σάββατο, η ίδια πηγή δηλώνει «αρκετά αισιόδοξη» ότι θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία «αν όχι το Σάββατο, πάντως πολύ σύντομα».

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα για να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των 88 προαπαιτουμένων. «Θα έχουμε αποτέλεσμα έως το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου», σημειώνει με βεβαιότητα ο αξιωματούχος.

 «Η συμφωνία με το χρέος θα είναι κάπου ανάμεσα»

Όσον αφορά στο χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το ζήτημα του χρέους, ο αξιωματούχος χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών σημειώνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, ειδικότερα δε για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που επεξεργάζονται οι Θεσμοί.

Σημειώνει, πάντως, ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το εάν μπορούν να τα βρουν οι δύο πλευρές, αν και τα περιθώρια για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ εξαντλούνται, όπως άλλωστε τόνισε την Τρίτη και ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πάουλ Τόμσεν, ο οποίος υπενθύμισε ότι έως το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας πρέπει να υπάρξει συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα προσκόμματα που επιφέρει η σκληρή στάση του Βερολίνου στην επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, παρότι το ίδιο φέρεται να επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο ίδιος εκτιμά ότι δύσκολα θα προλάβει το Ταμείο να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του. «Δεν είμαι αισιόδοξος ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», αναφέρει.

«Υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τον μηχανισμό ελάφρυνσης και, αν και θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα», αναφέρει ή ίδια πηγή.

 «Χωρίς το ΔΝΤ, δεν θα έρθει η καταστροφή»

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι αν και θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αυτό θα τη διευκολύνει στην επιστροφή της για δανεισμό αποκλειστικά από τις αγορές, η μη συμμετοχή του δεν θα είναι καταστροφική.

Ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι πιστωτές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά στη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, ιδίως η Γαλλία με τη Γερμανία όπου εστιάζονται και οι μεγαλύτερες διαφορές. Όπως εξηγεί, είναι δύσκολο η Γερμανία να αποδεχθεί μια πλήρως αυτοματοποιημένη εκδοχή αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση. «Οι δανειστές δουλεύουν πάνω σε αυτό αναζητώντας μια μέση λύση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το Eurogroup του Ιουνίου είναι η καταληκτική προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας, συνεπώς, θα πρέπει οι δανειστές να τα βρουν ως τότε. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο αλλά θα έχουμε αναγκαστικά συμφωνία έως το Eurogroup», σημειώνει.

Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο, τέλος, ο ίδιος εκτιμά ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη και η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα να δανειστεί από τις αγορές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria