Επίσημο «ματ» Τσίπρα στον Ζάεφ για Ilindenska Makedonija – Κέρδος η αποδοχή erga omnes

Μία μεγάλη διπλωματική νίκη στη μάχη για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ επιβεβαιώνεται, μετά από τις δηλώσεις Ζάεφ, τασσόμενος υπέρ του Ilindenska Makedonija και μετά από τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς της γείτονος καταγράφεται για πρώτη φορά στη διπλωματική σκηνή πως αποδέχεται την ανάγκη για λύση erga omnes, δηλαδή για χρήση τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων της γείτονος.

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων» τονίζεται από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα, απορρίπτεται και επίσημα η πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο Ζόραν Ζάεφ, με το πρωθυπουργικό γραφείο να επαναλαμβάνει τα όσα είχε πει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Σε αυτή τη γραμμή, τονίζεται πως «ωστόσο ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς».

«Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση» καταλήγει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Πώς ο Τσίπρας «σκότωσε» την πρόταση Ζάεφ για Ilindenska Makedonija

Ήδη από το μεσημέρι το TRIBUNE είχε υπογραμμίσει πως ο Αλέξης Τσίπρας «έκαψε» το σενάριο για την πρόταση Ζάεφ, επιβεβαιώνοντας τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί και οι οποίες απασχόλησαν και τους πολιτικούς αρχηγούς στις επαφές που είχε μαζί τους από το χθες το μεσημέρι.

Με μία αποστροφή του στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «σκότωσε» την πρόταση του Ζόραν Ζάεφ, με την οποία προσήλθε στις διαπραγματεύσεις η γείτονα χώρα, παραβλέποντας τις πέντε προτάσεις που βρίσκονται επί τάπητος από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Έχοντας από το πρωί ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του υπογράμμισε την επιμονή της κυβέρνησης στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας «σκότωσε» την πρόταση Ζάεφ, η οποία όπως όλα δείχνουν πληρούσε την ισχύ έναντι όλων με συνταγματική αναθεώρηση αλλά είχε ως βάση τον εθνοτικό προσδιορισμό.

Ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη δυσφορία που εξέπεμψε και κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή για τις διαρροές στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ περί του «Μακεδονία του Ιλιντέν» , επέλεξε να απευθυνθεί στο εσωτερικό των γειτόνων, καλώντας τους:

«Ας μη χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία κρίσιμα μέτρα».

Υπογραμμίζοντας ότι «υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες» ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «εργαζόμαστε για μία λύση που δεν θα αφήνει εκκρεμότητες», δεν θα είναι «εύθραυστη» και «δε θα θίγει την ιστορία και την αξιοπρέπεια» καμίας εκ των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «η Ελλάδα προσήλθε από την πρώτη στιγμή υπερασπιζόμενη την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων».

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του πως σήμερα οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά, ωστόσο «απομένουν τα τελευταία κρίσιμα μέτρα να διανυθούν», απευθύνοντας έκκληση στη γείτονα «να μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα προς τον τερματισμό».

Στο πλαίσιο αυτό έστειλε εκ νέου μήνυμα πως η Ελλάδα θα είναι ο πρώτος σύμμαχος στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων σε ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, υπό τον όρο να πραγματοποιήσει η γείτονα το «τελευταίο μεγάλο βήμα», παραπέμποντας στην αποδοχή της θέσης για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Θετικός ο Ζάεφ στο Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν με erga omnes

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, γνωστοποίησε μετά τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση της χώρας αποδέχεται την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

O Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή της ονομασίας «Republika Ilindenska Makedonija» στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει με τροπολογίες στο Σύνταγμα, σταδιακά, κατά τη διαδικασία προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι αν προωθηθεί αυτή η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ακόμη, είπε ότι το νέο προταθέν όνομα θα μπορεί να μεταφράζεται στα αγγλικά (θα είναι, όπως διευκρίνισε, Republic of Ilinden Macedonia), ενώ η γλώσσα θα αποκαλείται «μακεδονική» και οι συντμήσεις θα είναι mk/MKD.

Πρόκειται φυσικά για απαράδεκτες θέσεις, αφού ισοδυναμούν με παραχώρηση από πλευράς Ελλάδας του ονόματος της Μακεδονίας και της μακεδονικής ταυτότητας σε ένα σλαβόφωνο πληθυσμό και στα άλλα έθνη των Σκοπίων, δηλαδή Αλβανούς, Τούρκους, Πομάκους, Τσιγγάνους, Σέρβους.

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι εδώ μας ζητάνε να συνυπογράψουμε τη βουλγαροποίηση της Μακεδονίας μας, αφού τα βουλγαρικά ως γλώσσα θα αναγνωριστούν και ως «μακεδονικά».

Θα πρόκειται για την υπέρτατη νίκη των κομιτατζήδων επί της ιστορίας, της γεωγραφίας, της ιστορίας και της αλήθειας, μόνιμη εστία αλυτρωτισμού και αιτία νέων συγκρούσεων με την Ελλάδα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προέβη στις παραπάνω δηλώσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της χώρας, στην οποία εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο τουρκόφιλος και ρωσόφιλος Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος (των κομιτατζήδων) της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο Αλβανός Πρόεδρος της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος BDI, Αλί Αχμέτι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι είναι κατά της τροποποίησης του Συντάγματος, πρόσθεσε όμως ότι τα όργανα του κόμματος του θα εξετάσουν την πρόταση και ακολούθως το κόμμα θα καθορίσει την στάσή του.

Δηλαδή, ακόμα και με το φαιδρό όνομα της Μακεδονίας του Ίλιντεν, οι Σκοπιανοί κομιτατζήδες αρνούνται τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο τουρκόφιλος-ρωσόφιλος Ιβάνοφ δήλωσε ότι να αναμένει να λάβει γραπτώς την πρόταση για να τοποθετηθεί σχετικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria