Δεν τελειώνουν εδώ τα «τεστ» των τραπεζών

Με ανακούφιση έγιναν δεκτά από τις τραπεζικές διοικήσεις τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν το πρωί του Σαββάτου η ΕΚΤ, καθώς δεν ανέδειξαν την ανάγκη άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης για καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στο δυσμενές σενάριο, η μείωση κεφαλαίου εκτιμάται στα 15,5 δισ. ευρώ (90%), με τους ελάχιστους δείκτες κύριων εποπτικών κεφαλαίων να διαμορφώνονται μεταξύ 5,90% (Τράπεζα Πειραιώς) έως 9,69% (Alpha Bank), με τη Eurobank (6,75%) και την Εθνική Τράπεζα (6,92%) να καταλαμβάνουν τις ενδιάμεσες θέσεις της κατάταξης.

Η «δοκιμασία» των ελληνικών τραπεζών, όμως, δεν τελειώνει εδώ, αφού όπως επισημαίνει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, τα stress tests είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM για να λάβει απόφαση για ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση. Οι εποπτικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της άσκησης στη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP).

«Η άσκηση του 2018 έχει ως σκοπό να αξιολογηθούν οι ευπάθειες και να γίνουν κατανοητές οι επιδράσεις που ασκεί στις τράπεζες η υπόθεση για δυσμενή οικονομική δυναμική και όχι να εντοπιστούν τυχόν υστερήσεις κεφαλαίου και να απαιτηθεί η άμεση λήψη μέτρων ανακεφαλαιοποίησης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Σαββάτου.

Τυχόν ανακεφαλαιοποίηση θα αποφασιστεί κατά περίπτωση και προς τον σκοπό αυτό θα ληφθούν επίσης υπόψη τα αποτελέσματα της άσκησης σε συνδυασμό με άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, σύμφωνα με μια συνολική προσέγγιση, ξεκαθαρίζει ο επόπτης. Όπως επισημαίνεται, τα stress tests έχουν καίρια σημασία αλλά δεν αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα βάσει του οποίου αξιολογούνται πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες. Η ίδια συνολική προσέγγιση θα χρησιμοποιηθεί για όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αυθαίρετη αντιμετώπιση.

Οι άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες μπορεί να αφορούν, μεταξύ άλλων, παραμέτρους, αξιολογήσεις και στοιχεία συγκεκριμένα για κάθε ίδρυμα, όπως το προφίλ κινδύνου μιας τράπεζας, τα ευρήματα πιθανών επιθεωρήσεων (π.χ. επιτόπιες επιθεωρήσεις ή σχέδια βιωσιμότητας), τις ουσιώδεις αλλαγές που προέκυψαν μετά την καταληκτική ημερομηνία συμπερίληψης στοιχείων για τους σκοπούς της άσκησης και τα μέτρα που έλαβε στο μεταξύ η τράπεζα για τον περιορισμό των κινδύνων. Εν ολίγοις, διατίθεται ένα ευρύ φάσμα εργαλείων τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν κατά περίπτωση, σημειώνει ο SSM.

Την Αθήνα επισκέπτεται η Ντανιέλ Νουί

Το ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν «τελείωσαν» με τον SSM αποδεικνύεται με την απόφαση της επικεφαλής του εποπτικού οργάνου, Ντανιέλ Νουί, να επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Η κ. Νουί θα συζητήσει με τις τραπεζικές διοικήσεις την υλοποίηση των προγραμμάτων εξυγίανσης για τα οποία έχουν δεσμευτεί έως το 2019 και θα επισημάνει τυχόν καθυστερήσεις και αδυναμίες στην υλοποίηση των στόχων τους.

Το βάρος πέφτει, όπως είναι αναμενόμενο, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα πρέπει φέτος να είναι πολύ πιο δραστική σε σύγκριση με το 2017. Το περυσινό έτος, οι τέσσερις τράπεζες μείωσαν τα NPEs κατά 10 δισ. ευρώ (10%), ενώ φέτος καλούνται να βάλουν «ψαλίδι» ύψους 14,4 δισ. ευρώ (15%). Το πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως, η μείωση των κόκκινων δανείων είναι μόλις 2,3 δισ. ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί στο 16% του ετήσιου στόχου.

Πάντως, ικανοποιητική κρίνεται στη Φρανκφούρτη η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε επίπεδο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Περισσότερη πίεση αναμένεται να ασκήσει ο SSM για πώληση των κόκκινων χαρτοφυλακίων -ιδίως για δάνεια με εξασφαλίσεις που αποτελούν και το δυσκολότερο τμήμα του κόκκινου χαρτοφυλακίου καθώς συνδέεται άρρηκτα με τις τιμές των ακινήτων και πώς αυτή θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria