Βόλος: Έφαγε έξι μήνες φυλακή για μια «φατσούλα» στο Facebook - OlaDeka

Βόλος: Έφαγε έξι μήνες φυλακή για μια «φατσούλα» στο Facebook

Φυλάκιση έξι μηνών επιβλήθηκε σε κάτοικο του Βόλου από το Μονομελές Πρωτοδικείο της πόλης για χρήση φατσούλας που γελούσε (emoticon) στο Facebook.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταχυδρόμος Βόλου» η υπόθεση αφορά Βολιώτη, σε βάρος του οποίου Βολιώτισσα επαγγελματίας είχε προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, απαγορεύτηκε στον Βολιώτη να αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα στην επαγγελματία.

Η επαγγελματίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook διαφήμιση της επιχείρησής της, και ο κατηγορούμενος «απάντησε» κάτω από την ανάρτηση με ένα emoticon που γελούσε. Και μόνο αυτή η φατσούλα ήταν αρκετή για να τον φέρει στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Την περασμένη εβδομάδα δικάστηκε και το δικαστήριο τού επέβαλλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παραβίαση δικαστικής απόφασης. Το emoticon που γελούσε κάτω από την ανάρτηση της επαγγελματία θεωρήθηκε προσβλητικό και μειωτικό.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η φατσούλα αποτελεί εκδήλωση συμπεριφοράς και διάθεσης για τον χαρακτηρισμότης προσωπικότητας του άλλου, και κρίθηκε ότι η «απάντηση» αποτέλεσε αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε.

Την υπόθεση χειρίστηκε ο Βολιώτης δικηγόρος Γιάννης Καραγκιόζος, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για μία πρώτη τέτοια απόφαση που εκδίδεται από δικαστήριο του Βόλου. Η σημαντική αυτή απόφαση μάλιστα φαίνεται να δημιουργεί νομικό προηγούμενο, και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για τη δημοσίευσή της σε νομικά περιοδικά και τράπεζες νομικών πληροφοριών.

Τα emoticons δίνουν νόημα

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλο νομικό προηγούμενο καταδίκης για emoticon. Στην παγκόσμια τράπεζα νομικών πληροφοριών όμως η χρήση emoticons απασχολεί ποινικά δικαστήρια ήδη από το 2015.

Συγκεκριμένα δικαστήριο στις ΗΠΑ έκρινε ότι για την καλύτερη αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, δεν αρκεί η ανάγνωση του περιεχομένου των εγγράφων στο ακροατήριο, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τυχόν άλλα σημεία επικοινωνίας, όπως τα emoticons, που συχνά συναντώνται στα e-mails.

Η υπόθεση αφορούσε στην καταδίκη ενός άνδρα για την πώληση ναρκωτικών μέσω διαδικτύου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria