Τσίπρας από Σόφια: Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία με την πΓΔΜ - OlaDeka

Τσίπρας από Σόφια: Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία με την πΓΔΜ

«Εχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε» τόνισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ – Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η ανάκτηση και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή, αποτελεί κεντρικό στόχο της Ελλάδας, καθώς εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή. Αλλά και καθώς καταφέρνει να διαχειριστεί την κρίση των προσφυγικών ροών – μια τεράστια ευρωπαϊκή πρόκληση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξηΤύπου  το απόγευμα της Πέμπτης μετά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Σήμερα, μετά από δεκαπέντε χρόνια, είχαμε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης».

«Ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια καθώς και η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Πολύ ουσιαστικές οι διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση. Εξετάζουμε βήμα προς βήμα όλες τις λεπτομέρειες αλλά δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας οσον αφορά στις επαφές του με τον Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χτες και σήμερα να συνεχίσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ το βράδυ της Τετάρτης. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο ηγετών τον Ιούνιο.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, εξετάζουμε βήμα-βήμα τις λεπτομέρειες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για τη διαπράγματευση που είχε με τον κ. Ζάεφ.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσδιόρισε τον στόχο του να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μέσα στον επόμενο μήνα.

«Στόχος να προλάβουμε τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιούνη» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «ο πήχυς είναι ψηλά, το γνωρίζουμε αυτό, όμως δεν θέλουμε μια εύθραυστη συμφωνία» απαντώντας στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να υπάρξει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται ττην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση των δύο λαών, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση των Σκοπιανών. Επισημαίνεται ότι η υποτιθέμενη «μακεδονική» ταυτότητα είναι ένα λεπτό σημείο στις διαπραγματεύσεις, με τους Σκοπιανούς να θέλουν αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης ταυτότητας και γλώσσας τους.

«Ή συμφωνείς σε όλα, ή δεν συμφωνείς σε τίποτα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερωτηση σχετικά με την ουσία των πολύωρων διαπραγματεύσεων που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

«Δεν έχει κανένα νόημα να διαχωρίσω και να κατηγοριοποιήσω τα θέματα,ως εκ τούτου θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε λεπτομέρειες» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Αυτό το οποίο υπάρχει είναι κάποιες σκέψεις».

«Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, χωρίς να αλλοιώσουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλουμε να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της απ’ την χώρα που πολύ αργότερα δημιουργήθηκε, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» είπε ο πρωθυπουργός αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα.

«Υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές, οφείλω όμως να μην δώσω άλλες διευκρινίσεις προτού έχουμε τη θέση της γειτονικής χώρας πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».

ΝΔ: Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας

Τον τρόπο που επέλεξε να προχωρήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, στάθηκε η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι είχε εξ αρχής επισημάνει ότι «δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη στάση που θα κρατήσει σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, πριν ολοκληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις των Σκοπίων.

Κίνημα Αλλαγής: Συμφωνία με πΓΔΜ που θα αντέξει στο χρόνο

Υπέρ μιας συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας που δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές ανακατατάξεις, τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του, «στόχος όπως άλλωστε μας έχει ενημερώσει και η κυβέρνηση, για την επίλυση του θέματος, είναι μία ολοκληρωμένη συμφωνία που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), την αλλαγή του συντάγματος, μια συμφωνία με όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Όπως προσθέτει, το Κίνημα Αλλαγής, «η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική κάθε προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και υπενθυμίζει ότι αυτή η προοπτική ξεκίνησε με Ελληνική πρωτοβουλία το 2003 με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας.

«Η προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ προϋποθέτει την τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας και την εξεύρεση λύσης», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ: Στόχος τους η επίσπευση της συμφωνίας για την ονομασία

«Παρά την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας, οι εξελίξεις και τα παζάρια δείχνουν πως βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αντίστοιχης πλευράς της FYROM, είναι η επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ κι όχι η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων. Μέσα από αυτόν τον στόχο, της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, υπηρετούνται και τα συμφέροντα τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή, όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για την συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί εξαρχής στην ένταξη της FYROM και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη εχθρική για τους λαούς της περιοχής. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ανιστόρητα να το αποσιωπά. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πραγματική λύση απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον» προσθέτει η ανακοίνωση του Περισσού.

«Ο λαός χρειάζεται να αντιταχθεί σ’ αυτές τις εξελίξεις, που δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Να δυναμώσει η κοινή πάλη, η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών, μακριά από τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες» καταλήγει το ΚΚΕ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria