Ντομπρόβσκις: Εφικτή η συμφωνία για το χρέος εντός χρονοδιαγράμματος

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Αρχική » Ελλάδα » Ντομπρόβσκις: Εφικτή η συμφωνία για το χρέος εντός χρονοδιαγράμματος

Εφικτή βλέπει μια συμφωνία για το χρέος εντός χρονοδιαγράμματος ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να διευκολυνθεί αυτή η συμφωνία [για τα μέτρα για το χρέος] και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της. Και πιστεύω ότι είναι εφικτό, με βάση τις παραμέτρους που καθόρισε το Eurogroup» δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις απαντώντας σήμερα Πέμπτη σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, μιλώντας σε επιτροπη του ευρωκοινοβουλίου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν όσον αφορά την προετοιμασία εξόδου από το ελληνικό πρόγραμμα. «Ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα και σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα πάει καλά» είπε, δίνοντας εμμέσως το κλίμα, που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις, που γίνονται στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση. Απέφυγε, όμως, συγκεκριμένη αναφορά για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών. Σημείωσε, πάντως, ότι «συζητάμε κάποιες εκκρεμούσες πρότερες δράσεις και ορισμένα άλλα στοιχεία».

«Συνολικά θα έλεγα ότι υπάρχει σαφής δέσμευση από όλες τις πλευρές, από τους θεσμούς και από τις ελληνικές αρχές, να καταλήξει επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Όσον αφορά για τις εξελίξεις στο μέτωπο της λήψης αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε σχετικά με δήλωση, που έκανε την περασμένη Τρίτη, όταν είπε ότι η λήψη απόφασης «είναι ζήτημα μηνών» ότι εννοούσε τον Μάιο και τον Ιούνιο. «Η εργασία συνεχίζεται και όταν μίλησα για τους μερικούς επόμενους μήνες, εννοούσα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να διευκολυνθεί αυτή η συμφωνία και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της» είπε ο Ντομπρόβσκις.

Σχετικά με τις παραμέτρους της ελάφρυνσης χρέους είπε συνοπτικά ότι «δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα, αλλά οι συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους θα αλλάξουν ούτως ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματαγορές και να σταθεί στα πόδια της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν, είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία, η οποία πρέπει να επιτευχθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη σχετικά με το ζήτημα των διαφορών του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους δανειστές ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προϋποθέτει ότι θα συνοδευτεί από χρηματοδότηση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ταμείου στην μεταμνημονιακή εποχή.

«Συνεργαζόμαστε [με το ΔΝΤ] εποικοδομητικά, διότι έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, όχι μέσω απευθείας οικονομικής συμμέτοχής, αλλά με βάση κάποιες προληπτικές ρυθμίσεις. Συζητάμε λοιπόν, για το τι μορφή συνεργασίας ή δέσμευσης θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σε αυτή την τελική φάση του προγράμματος» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Μιλώντας την περασμένη Τρίτη ο κ. Ντομπρόβσκις σε εκδήλωση της εφημερίδας Politico στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει ότι στην παρούσα φάση εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και ο μηχανισμός που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους.

Ταυτόχρονα είχε ζητήσει υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκομένους στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τόσο από τους θεσμούς όσο και από την ελληνική κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει επισημάνει τελευταίως ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι μια δύσκολη και ευαίσθητη άσκηση.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια