Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» μαζί με τον αρχιμουσικό της κ. Ιωάννη Τσακιρίδη, το τρέχων έτος 2018, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την ύπαρξη και διατήρηση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στον Δήμο Καστοριάς, αντιμετωπίζοντας μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις σε μουσικά όργανα, στολές και λοιπό εξοπλισμό αλλά και επί σειρά 5 μηνών χωρίς την οποιαδήποτε οικονομική συνδρομή ή σύμβαση από πλευράς της υπηρεσίας του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς, όπου υπάγεται η εν λόγω δομή. Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 που η Ακαδημία μας ανέλαβε να αναδιοργανώσει την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καστοριάς, παρέχοντας υπηρεσίες αρχιμουσικού, εμείς δεν πτοηθήκαμε και συνεχίσαμε την προσπάθεια μέχρι σήμερα παρουσιάζοντας την 2η δημόσια εμφάνιση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας την Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 2018, στην περιφορά των Επιταφίων της Καστοριάς, συνοδεύοντας τον Επιτάφιο της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου.
Οι πολίτες και επισκέπτες της πόλης μας είχαν την ευκαιρία για δεύτερη φορά να δουν την νεοσύστατη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας να παιανίζει στους δρόμους της Καστοριάς, πένθιμα εμβατήρια, δημιουργώντας περιβάλλον κατάνυξης σε όλη την διάρκεια της πομπής. Η φιλαρμονική μας προπορευόμενη του Επιταφίου του Αγίου Γεωργίου, έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία την όλη εκδήλωση, παιανίζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της περιφοράς το πένθιμο πομπικό βήμα με την συνοδεία κρουστών μουσικών οργάνων αλλά και παρουσιάζοντας στο κοινό μια αξιόλογη λόγια μουσική σύνθεση. Πρόκειται για το έργο ενός παλαιού μαέστρου φιλαρμονικών από την Καρδίτσα, του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο οποίος κατά την διάρκεια παρουσίας του ως αρχιμουσικός στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς» 1896 τα χρόνια του μεσοπολέμου, συνέγραψε αυτό το πένθιμο εμβατήριο, το οποίο είναι γνωστό ως «Marcia Funebre Δ. Παπαϊωάννου». Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν μεγάλος που είδε νεαρούς μαθητές να αποδίδουν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος δύο μηνών ένα ολόκληρο κλασικό κομμάτι σε κίνηση με βηματισμό πομπής.
Αρχείο χειρογράφων Μ/Φ Συλλόγου Άρτας “Ο Σκουφάς” 1896. Έρευνα Ι. Τσακιρίδη |
Το μουσικό σύνολο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, το οποίο συμμετείχε στην περιφορά των Επιταφίων της Καστοριάς, απαρτίστηκε από τον αρχιμουσικό κ. Ιωάννη Τσακιρίδη και τους εξής μουσικούς: 1) Ζιάμος Γεώργιος, Κλαρινέτο, 2) Κώττας Γεώργιος, Τρομπέτα, 3) Κώττας Κωνσταντίνος, Τρομπέτα, 4) Δόκαλος Γεράσιμος, Τρομπέτα, 5) Βλάχος Άγις, Σαξόφωνο Άλτο, 6) Πετρίδης Γρηγόρης, Σαξόφωνο Άλτο, 7) Αντωνιάδου Ελένη, Άλτο Κόρνο, 8) Αντωνιάδης Νικόλας, Άλτο Κόρνο , 9) Τουτσογλίδου Χρυσαυγή, Βαρύτονο, 10) Λαζαρίδου-Γάκη Ραφαλένα, Βαρύτονο, 11) Ιακωβίδου Όλγα, Ευφώνιο, 12) Σωτηρίου Ραφαήλ, Ελικών Τούμπα, 13) Μάνθος Πέτρος, Ταμπούρο, 14) Τσαχειρίδης Γιώργος, Ταμπούρο, 15) Μαρίνος Δημήτρης, Ταμπούρο, 16) Παναγιώτης Ζήσης, Γκραν Κάσα.
Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» και το Μουσικό Τμήμα της, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ύπαρξη και διατήρηση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς, αναμένοντας στο εξής την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή για την αγορά μουσικών οργάνων και στολών αλλά και την σύναψη νέας συνεργασίας σε σωστή βάση με την υπηρεσία του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των μαθημάτων και των δοκιμών.
Εκ της Διοίκησης
Για περισσότερες φωτογραφίες επισκεφτείτε το ιστολόγιο της Ακαδημίας: