Ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας Mark Oaten δήλωσε “πολύ απογοητευμένος με τη δήλωση της Versace για μη χρησιμοποίηση πραγματικής γούνας στις κολεξιόν της. Η πλειοψηφία των κορυφαίων σχεδιαστών θα συνεχίσει να εργάζεται με γούνα, καθώς γνωρίζει ότι είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται υπεύθυνα. Με αυξανόμενη ανησυχία για το περιβάλλον και τα πλαστικά στη μόδα, πιστεύω ότι η γούνα είναι η φυσική και υπεύθυνη επιλογή για τους σχεδιαστές και τους καταναλωτές. ”
Η απόφαση VERSACE ήρθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση της ιταλικής εταιρίας μόδας – αξεσουάρ Furla πως θα προβεί στην αντικατάσταση όλων των προϊόντων που περιείχαν γούνα ως πρώτη ύλη με ψεύτικες, τόσο στη γυναικεία όσο και στην ανδρική κολεξιόν, με τίτλο Cruise 2019.
Η Ντονατέλα Βερσάτσε, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Ecomonist, δήλωσε ανοιχτά ότι δε θέλει να σκοτώνει ζώα για να φτιάχνει μόδα. “Αν και η απόφασή της κρίνεται ως πολύ σημαντική για το περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο, κανείς δεν μπορεί να την κρίνει προτού γίνει πραγματικότητα” αναφέρουν antifur κύκλοι.
Η ίδια στο παρελθόν είχε αρνηθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων μεγάλων οίκων μόδας, όπως οι Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger και Calvin Klein, ως προς την απόφασή τους να απαγορευτεί η χρήση γούνας στα προϊόντα τους.
Στη μάχη κατά της γούνας είχε συνταχθεί τον Οκτώβριο του 2017 και η εταιρία Gucci, ισχυριζόμενη ότι θα σταματήσει να εκδίδει στην αγορά προϊόντα με γούνα, με το λανσάρισμα της ανοιξιάτικης – καλοκαιρινής κολεξιόν 2018.
Τη μαζική αλλαγή πλεύσης ακολουθεί και η βρετανίδα σχεδιάστρια Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ, αφαιρώντας από τις δημιουργίες της όχι μόνο τη γούνα και το δέρμα, αλλά και τα φτερά.
Στο άκουσμα της είδησης για τον οίκο Versace η PETA δηλώνει ανυπόμονη για το επόμενο βήμα του οίκου, να λανσάρει δηλαδή και μια καμπάνια χωρίς καμία χρήση δέρματος.