ΟΟΣΑ: Καταπολέμηση «μαύρης» εργασίας με χαμηλότερες εισφορές - OlaDeka

ΟΟΣΑ: Καταπολέμηση «μαύρης» εργασίας με χαμηλότερες εισφορές

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους ως λύση –μεταξύ άλλων– στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, φέρεται να προεξοφλεί μείωση του αφορολογήτου από το 2019, μέτρο που έχει μεν ψηφισθεί, αλλά που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει από το 2020.

Ειδικότερα, στην έκθεση του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε χθες στο Μπουένος Αϊρες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G20, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία, αλλά επίσης η Ιταλία και η Ελλάδα, η αδήλωτη εργασία παραμένει μια βασική πρόκληση για την προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης. Η αντιμετώπισή της απαιτεί μεταρρυθμίσεις σε δύσκολους κανόνες της αγοράς εργασίας και προϊόντων, μεταξύ αυτών και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους, οι οποίες παραμένουν υψηλές. Η μεταφορά των εργαζομένων αυτών στη νόμιμη, δηλωμένη εργασία θα τους προσφέρει καλύτερες προοπτικές για να βελτιώσουν τις δεξιότητες και την παραγωγικότητά τους, ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχει καλύτερη κοινωνική προστασία».

Σε άλλο, μάλιστα, σημείο της έκθεσης γίνεται αντιπαραβολή των προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας που εφαρμόζει η Ελλάδα, από τη μία, με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, από την άλλη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στην Ιταλία και την Ελλάδα εφαρμόστηκαν σημαντικές δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας. «Αντιθέτως, συγκριτικά λίγες ήταν οι δράσεις στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών», επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός.

Εντύπωση, επίσης, προξενεί η αναφορά του ΟΟΣΑ στη μείωση του αφορολογήτου. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις προκειμένου το φορολογικό σύστημα να γίνει πιο φιλικό στην ανάπτυξη» αναφέρεται ότι «η Ελλάδα βελτίωσε τη φορολογική συμμόρφωση και μείωσε το όριο του αφορολογήτου στα προσωπικά εισοδήματα κατά ένα τρίτο, με εφαρμογή από το 2019». Στην περίπτωση που δεν πρόκειται για σφάλμα των συγγραφέων της έκθεσης, ο ΟΟΣΑ εμφανίζεται στην πραγματικότητα να θεωρεί βέβαιη τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.685 ευρώ από τις 8.636 που είναι σήμερα, ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως επιθυμεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ασκεί πιέσεις επ’ αυτού του ζητήματος, και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2020, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα εμφανίζεται να μην έχει συμμορφωθεί με τις σχετικές συστάσεις του ΟΟΣΑ το 2017 είναι η επέκταση της αξιολόγησης των συνεπειών στις επιχειρήσεις και στην οικονομία γενικότερα που μπορεί να έχει το ρυθμιστικό πλαίσιο, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και των ρυθμιστικών αρχών, η βελτίωση και η ενίσχυση της Δικαιοσύνης, αλλά και του θεσμού της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης. Από την άλλη, η Ελλάδα θεωρείται μία από τις ελάχιστες χώρες που έχουν προβεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την πτώχευση επιχειρήσεων, ενώ αναφορά γίνεται και στη συνολική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση που έκανε το 2016, με στόχο τη μείωση της πολιτικής ανάμειξης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ενίσχυσης της διαφάνειας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

kathimerinh

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria