Την εκταμίευση της υπό – δόσης των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup, ωστόσο όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι μακράς διάρκειας.
Η επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης στις Βρυξέλλες θα πιστοποιεί πως η Ελλάδα έχει πλέον εκπληρώσει τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα από τα συνολικά 110 της τρίτης αξιολόγησης.
Πρόκειται για το υπ’ αριθμόν 105 προαπαιτούμενο που αφορούσε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για το οποίο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, αλλά και για το υπ’ αριθμόν 89 προαπαιτούμενο που αφορούσε στην έκδοση θετικής γνώμης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης του Ελληνικού.
Παράλληλα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα ενημερώσουν σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και για την πρόοδο που σημειώθηκε επί αθηναϊκού εδάφους κατά την πρώτη αποστολή για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αν και η επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης των Ευρωπαϊκών θεσμών τοποθετεί στα 6,5 δισ. ευρώ ή στο 3,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος, εκτιμώντας πως τα συνολικά έσοδα της χώρας θα διαμορφωθούν σε 88,5 δισ. ευρώ και οι συνολικές δαπάνες σε 82,1 δισ. ευρώ, ωστόσο αναφέρει πως το δημοσιονομικό αυτό σενάριο υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες, καθώς βασίζεται στην υπόθεση της πλήρους εκτέλεσης των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού, τα οποία στο παρελθόν ήταν δύσκολο να επιτευχθούν, ιδίως όσον αφορά στις επενδυτικές δαπάνες.
Αυτές τις αβεβαιότητες επικαλείται το ΔΝΤ το οποίο έχει δείξει πως θέλει να τραβήξει σε μεγαλύτερο μάκρος η τέταρτη αξιολόγηση ούτως ώστε να έχει στη διάθεση του όλα τα στατιστικά δεδομένα που απατούνται για να κρίνει το εάν θα πρέπει το 2019 να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Το ΔΝΤ επιμένει πως με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν θα πετύχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων και στη βάση αυτή ζητάει μείωση του αφορολογήτου από τη 1η Ιανουαρίου 2019.
Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί επικαλούνται τις δημοσιονομικές επιδόσεις της τελευταίες τριετίας για να αναχαιτίσουν τις θέσεις του ΔΝΤ, το οποίο όμως επιμένει πως μόνον εάν λάβει στοιχεία που να αποδεικνύουν πως θα επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, θα υπαναχωρήσει. Αυτά τα στοιχεία που σχετίζονται με τις μακροοικονομικές επιδόσεις και την εκτέλεση προϋπολογισμού θα καταστούν διαθέσιμα εντός του Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και εάν τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης υλοποιηθούν εγκαίρως, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, θα υπάρξει καθυστέρηση πέραν του Ιουνίου στις αποφάσεις για τα μέτρα του 2019 και στις αποφάσεις για το χρέος.