Τις πολιτικές τριβές που ενδεχομένως να προκληθούν από τη λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ελλάδα φοβούνται παράγοντες των Βρυξελλών και για αυτό τον λόγο δεν ευνοούν το συγκεκριμένο σενάριο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Ωστόσο φαίνεται πως ανησυχούν και για τις εξελίξεις με την Τουρκία.
Ο ίδιος τόνισε πως μπορεί η Ελλάδα να οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά η διαχείριση της παρακαταθήκης που αφήνει η ελληνική κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια και προσθέτει ότι διαχείριση του χρέους, της ανεργίας, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η απομάκρυνση από πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση, αποτελούν προϋποθέσεις για την μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν πως το μεγάλο στοίχημα θα είναι η παραμονή της Αθήνας στις υγιείς δημοσιονομικές πρακτικές για τα επόμενα τρία χρόνια παρά τους κινδύνους των επερχόμενων εκλογών εντός της επόμενης τριετίας.
Αβεβαιότητα από γεωπολιτικούς κινδύνους
Τα θέματα που τίθενται στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος και μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει από γεωπολιτικούς κινδύνους, τα στρες τεστ των τραπεζών, η τέταρτη αξιόλογη και η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ σε αυτήν.
Σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου, η ευρωπαϊκή πηγή τόνισε χαρακτηριστικά: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ και η απόφαση εξαρτάται από τους ίδιους».
Σχετικά με το χρέος, το θέμα θα τεθεί μετά τη λήξη του προγράμματος και πηγές των Βρυξελλών θεωρούν ότι η σύνδεση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού είναι μία καλή ιδέα.
Για την προσέλκυση επενδύσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη, να περιοριστούν σημαντικά τα “κόκκινα δάνεια” να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, ενώ απαιτείται να υπάρξει περαιτέρω εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ