Ακαδημαϊκοί: Να δοθεί «κούρεμα» χρέους ως κίνητρο στην Ελλάδα

Για να τηρήσει η Ελλάδα το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο προβλέπει ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα πρέπει αν δοθούν ισχυρά κίνητρα, μεταξύ των οποίων και «κούρεμα» του χρέους, υποστηρίζει το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR).

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη, η ομάδα ακαδημαϊκών  –μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου– εξετάζουν ποιο υλικό πρέπει να προστεθεί στην «ευρωπαϊκή συνταγή», για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι, εξετάζουν τρία εναλλακτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: «κούρεμα» του ονομαστικού χρέους, συνέχιση του δανεισμού από τον ESM και ευρύτερη εφαρμογή των μέτρων του Eurogroup στο ελληνικό χρέος. Μεταξύ των τριών, οι κορυφαίοι οικονομολόγοι, επιλέγουν σαφώς το πρώτο, αν και ένα «κούρεμα» χρέους έχει απορριφθεί ρητά από τους δανειστές της Ελλάδας.

Όπως εξηγούν, ο όρος που έχουν επιβάλει οι Ευρωπαίοι εταίροι για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 και 2% για τα επόμενα 38 χρόνια, είναι ένας «πολύ φιλόδοξος στόχος αλλά και ανέφικτος» και χαρακτηρίζουν. Η πιθανότητα να πιάσει η Ελλάδα αυτόν τον στόχο, εάν δεν δοθούν ισχυρά κίνητρα, είναι μηδενική, προειδοποιεί το CEPR. Εάν, αντιθέτως, τεθεί χαμηλότερα ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να είναι εφικτά, δεν θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Η λύση σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς είναι ένας συνδυασμός «καρότου-μαστίγιου» που θα περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα μείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί κούρεμα χρέους όταν η Ελλάδα ξεπερνά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Για κάθε ευρώ πλεονάσματος που υπερβαίνει τον στόχο, τα δάνεια του EFSF (πρώην ESM) να μειώνονται ισόποσα», προτείνουν οι Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί και εξηγούν ότι μόνο έτσι θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

«Όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους, κανείς δεν ωφελείται. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύονται αναποτελεσματικές και οι οδυνηρές συνθήκες διαιωνίζονται για τον ελληνικό λαό», καταλήγει το CEPR, ζητώντας να βρεθεί μια αποτελεσματική και εφικτή λύση για την «επόμενη ημέρα», ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria