Αυξήθηκε στο 21,2% η ανεργία στα τέλη του 2017 – Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι

Αρχική » Ελλάδα » Αυξήθηκε στο 21,2% η ανεργία στα τέλη του 2017 – Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι

Αυξήθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο η ανεργία στη χώρα μας και διαμορφώθηκε στο 21,2% στο τελευταίο τμίμηνο του 2017, έναντι 20,2% του προηγούμενου τριμήνου. Στο ίδιο διάστημα η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,3%, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3,8% και ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο άτομα.

Ωστόσο σε ετήσια βάση ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε, αν συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, που ήταν στο 23,6%.

Στα στοιχεία για την ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2017 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.736.333 άτομα και των ανέργων σε 1.006.844 άτομα.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15 – 19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών, στο Βόρειο Αιγαίο, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Κατά το δ’ τρίμηνο του 2017 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ωςμισθωτοί (65,8%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,7%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εμφανίζεται αύξηση στους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό και μείωση για τις άλλες κατηγορίες, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εμφανίζεται αύξηση στην απασχόληση σε όλες τις κατηγορίες.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,5%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,9%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οιεργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,2%), και οι επαγγελματίες (19,7%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (45,4%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40 – 47 ώρες την εβδομάδα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (27,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (85,4%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες, ενώ το 11,4% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες, το 2,8% δηλώνει ότι έχει και δεύτερη εργασία, ενώ το 2,2% αναζητά εργασία αν και εργάζεται.

Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί απολύθηκαν (27,5%), είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (27,4%). Το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων εργαζόταν στους κλάδους ξενοδοχείων και εστίασης (19,0%).

Σε ότι αφορά στο επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (30,3%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών, ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 19,7%.

Η πλειονότητα των ανέργων (71,8%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 92,7% των ανέργων αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 23,4%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 12%.

Η πλειονότητα των μη ενεργών ηλικίας 15 – 74 ετών δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν (47,0%) ή έχουν περάσει περισσότερα από 8 έτη από τότε που σταμάτησαν την τελευταία τους εργασία (25,4%).

Από τα άτομα που εργάστηκαν μέσα στα τελευταία 8 έτη, το μεγαλύτερο ποσοστό σταμάτησε να εργάζεται, επειδή συνταξιοδοτήθηκε (64,8%), ή επειδή η εργασία του ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (10,5%).

Οι βασικοί λόγοι που δεν αναζητούν εργασία οι μη ενεργοί είναι το ότι βρίσκονται σε σύνταξη (38,4%) ή εκπαιδεύονται (23,8%). Το 1,7% των μη ενεργών αναζητά εργασία, αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμο να την αναλάβει, και το 1,6% δεν αναζητά εργασία, επειδή πιστεύει ότι δε θα βρει ή δε γνωρίζει που θα απευθυνθεί.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια