«Το μεγάλο έργο της κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου καθώς και των συνδέσεων οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Δυτική Μακεδονία, είναι μία δυναμική διαδικασία», δήλωσε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης, το μέλος της διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (Δ.Ε.Δ. Δ.Α) Α.Ε, Σταύρος Ραπτόπουλος.
Η εξέλιξη του έργου στη Δυτ. Μακεδονία, σύμφωνα με την οποία από τις αρχές του 2019 θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του δικτύου και οι πρώτες συνδέσεις θα μπορούν να γίνουν από το 2020, προβλέπει ότι «το φυσικό αέριο θα ξεκινήσει με έναν βασικό πυρήνα έργου, όπου όταν θα ολοκληρώνονται ορισμένα χιλιόμετρα δικτύου θα γίνονται συνδέσεις καταναλωτών» και όπως υπογράμμισε ο κ.Ραπτόπουλος «ανάλογα με την ζήτηση, θα επεκτείνονται και τα έργα».
«Η Δ.Ε.Δ.Δ.Α μπορεί και θέλει να καλύψει όλο το σύνολο των καταναλωτών που θα κάνουν αίτηση και σταδιακά θα επιθυμούν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο στην Δυτική Μακεδονία», επεσήμανε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης ο κ.Ραπτόπουλος, προσθέτοντας ότι «η 15 ετής εμπειρία που υπάρχει από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία, αλλά και ο βασικός στόχος που προκύπτει μέσα και από την μελέτη ανάλυσης κόστους-οφέλους, είναι «να επιτευχθεί τουλάχιστον μία διείσδυση της τάξης του 60%, από εκείνους που θα γυρίσουν τη σύνδεση τους από το πετρέλαιο σε φυσικό αέριο».
Κάθε έργο που θα γίνεται, χωρίζεται σε επιμέρους αυτοτελή υποέργα, όπου όταν θα ολοκληρώνεται ένα πρώτο κύκλωμα-δίκτυο θα μπορεί να μπαίνει άμεσα σε λειτουργία και να συνδέονται καταναλωτές, χωρίς να χρειάζεται να ολοκληρωθεί όλο το έργο, όπως αντίθετα συμβαίνει με την τηλεθέρμανση ή και την οδοποιία. Στο πλαίσιο επίσης της μελέτης που έχει εκπονήσει η ΔΕΔΔΑ, αναμένεται και η επιδότηση-κίνητρο της μετατροπής των εσωτερικών εγκαταστάσεων θέρμανσης για τους οικιακούς και τους εμπορικούς καταναλωτές.
Με βάση τις δύο διαδοχικές μελέτες ανάλυσης για το φυσικό αέριο στην Δυτ. Μακεδονία, οι οποίες έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2017, το έργο έχει βιωσιμότητα και ξεκινά από την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τον οικισμό Μανιάκοι Καστοριάς, ενώ θα τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο η περιοχή των Γρεβενών και στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπονται δύο αναμονές-έξοδοι, η μία στον Περδίκα Πτολεμαϊδας με μονάδα συμπίεσης φυσικού αερίου και η άλλη στην Ποριά Καστοριάς, με μονάδα αποσυμπίεσης φυσικού αερίου.
«Σε πρώτη φάση έχει μπει ως προτεραιότητα η έξοδος από την Ποριά Καστοριάς για την έλευση φυσικού αερίου στις περιοχές που ανακοινώθηκαν, ενώ σε ότι αφορά την έξοδο από τον Περδίκκα Πτολεμαϊδας, είναι σε άμεση συνάρτηση με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ» , σημείωσε ο κ. Ραπτόπουλος , τονίζοντας ότι «επειδή ο κύριος οφελούμενος του έργου είναι η ΔΕΗ, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ποιο θα είναι το μέλλον των μονάδων στο Λ.Κ.Δ.Μ καθώς και το μείγμα καυσίμων της στην περίοδο της μετάβασης της, ώστε να οριστικοποιηθούν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εξόδου αναμονής στην περιοχή της Εορδαίας».
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης