Σε κλίμα μετωπικής σύγκρουσης συζητείται σήμερα στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis, στο πλαίσιο μίας συνεδρίασης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα μεσάνυχτα.
Σε υψηλούς τόνους εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. Ένταση σημειώθηκεί λίγο μετά τη μία το μεσημέρι μετά την αγόρευση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλου, καθώς σημεία της αγόρευσής τουπροκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδης, όσο και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Στο βήμα ανεβαίνουν πλέον οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, με τον κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο να έχει λάβει το λόγο μετά τους κ.κ.Στουρνάρα και Πικραμμένο και να αρνείται με τη σειρά του κάθε κατηγορία σε βάρος του για εμπλοκή στην υπόθεση. “Θέτω στη διάθεση της δικαιοσύνης τους τραπεζικούς μου λογαρισμούς, το απόρρητο των επικοινωνιών μου, τα emails μου”, είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ‘Επιμένω στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, Δεν θα ανεχθώ με κανέναν τρόπο τη σπίλωση του ονόματός μου’.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Γιώργος Κουτρουμάνης: ‘Ψάξτε τα πάντα, δεν θα με βρείτε πουθενά”, είπε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενος εαυτόν. ‘Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν τα ονόματα των εμπλεκομένων βγαίνουν Κυριακή και τη Δευτέρα βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί και μιλάνε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Για τις πολιτικές μου επιλογές δέχτηκα μια πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, ύβρεις, απειλές κλπ. Ήταν η περίοδος που δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε, με ηθικούς αυτουργούς όσους ανέδειξαν το κίνημα των αγανακτισμένων’, είπε μεταξύ άλλων ο κ.Κουτρουμάνης. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Κουτρουμάνης σημείωσε ‘Η μοναδική μαρτυρία που υπάρχει σε βάρος μου είναι από μάρτυρα που ζήτησε -δεν λέει αν πήρε- 500.000 ευρώ για χρηματισμό πολιτικών. Ρωτώ, σε ποιον έδωσα το δικαίωμα να διασύρομαι σήμερα με αυτόν τον τρόπο;’
Το απόγευμα ξεκίνησαν οι ομιλίες των βουλευτών που φέρονται ως εμπλεκόμενοι με πρώτο τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν καθορίζει ο υπουργός τις τιμές των φαρμάκων, αλλά οι επιτροπές
“Ανέβηκε ένα φάρμακο επί Γεωργιάδη στα 17 ευρώ. Αυτό είναι το σκάνδαλο” είπε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και ρώτησε απευθυνόμενος στον Ανδρέα Ξανθό: “Ο υπουργός βγάζει τις τιμές των φαρμάκων ή οι αρμόδιες επιτροπές;” Αναφέρθηκε σε 11 φάρμακα της Novartis τα οποία όπως υποστήριξε ειναι ακριβότερα σήμερα από ότι επί υπουργίας του. “Δε θεωρώ ότι είναι ύποπτο αυτό. Δε μπορείτε να έχετε καμία εμπλοκή στις αυξήσεις τιμών των φαρμάκων εδώ, όπως δεν μπορούσα να έχω κι εγώ”, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στην κατάθεση της μάρτυρα που τον κατηγορεί για τα 65 εκατομμύρια, σχολιάζοντας ότι η μάρτυρας στην πρώτη της κατάθεση δε θυμόταν πότε εκείνος πήρε αυτά τα χρήματα, αλλά το θυμήθηκε τρεις μήνες μετά στην τέταρτη κατάθεση της. “‘Εχουμε πάρει εγώ και ο Στουρνάρας μίζα για 65 εκατομμύρια που δεν δόθηκαν ποτέ στη Novartis”, υποστήριξε μάλιστα. “Κατηγορούμαι ότι πήρα δύο εκ εγώ και ένα εκ ο κ.Στουρνάρας για φανταστικά 65 εκατομμύρια” πρόσθεσε και επικαλέστηκε τους ετήσιους τζίρους της εταιρείας, για να υποστηρίξει ότι επί ημερών του ήταν μικρότεροι από ότι τα προηγούμενα χρόνια. “Σημειώστε ότι το 2015 με την πρώτη φορά αριστερά αυξήθηκε. Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis ήταν επί της θητείας μου. αλλά με πλήρωνε η Novartis”, συνέχισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Harvard Project. “Πήγα στο ξενοδοχείο King George όπου είχα προσκληθεί ως υπουργός Υγείας σε ένα χώρο υπό την αιγίδα του ΠΟΥ του Harvard και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μάρτυς υποστηρίζει ότι επελέγη το Harvard επειδή από εκεί είχε αποφοιτήσει ο Σαμαράς. Πάλι καλά που πήγε και ο Σαμαράς στο Harvard – πρόεδρε σε αφήνω εσένα- γιατί αλλιώς αυτό το ΙΕΚ Ξυνή στη Μασαχουσέτη δεν είχε καμία τύχη”, σχολίασε ειρωνικά για να υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες ήταν γελοίες.
Ρώτησε δε τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν έχει ελέγξει την επάρκεια της εισαγγελέως και εάν έχει ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να την ελέγξει.
Ο κ.Γεωργιάδης μάλιστα υποστήριξε ότι “οι μάρτυρες ήταν μιλημένοι από μήνες για να συμφωνούν όσα είπαν με όσα έγραφε ο κ.Βαξεβάνης και ο κ.Τσίπρας”.
Συνέχισε δε λέγοντας: “Τι είναι αυτό που έκανα, εγώ ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας όχι μόνος μου, πληρωνόμασταν λέει για να βάλουμε τα φάρμακα της Novartis σε κόντρα με την τρόικα” ενώ χαρακτήρισε θύμα της ιστορίας τη σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ Λίνα Νικολακοπούλου και τονίζοντας ότι είναι γνωστή η πορεία της στο χώρο της υγείας. Επικαλέστηκε δε ότι στη σελίδα 161 του μνημονίου γράφει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατεβάσει τις τιμές των φαρμάκων σύμφωνα με τις πιο φθηνές χώρες και να εφαρμόσει πλήρως την οδηγία 89/105 της ΕΟΚ
Παναγιώτης Πικραμμένος: Περίμενα περισσότερο σεβασμό- Κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε δύσκολες στιγμές
Έκκληση να πάει μέχρι τέλους η υπόθεση της Novartis για να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθεί άσπιλος στην κοινωνία, απηύθυνε ο Π. Πικραμμένος που διατέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός την περίοδο Μαϊου- Ιουνίου 2012. Δήλωσε ότι ο αρχικός αιφνιδιασμός εξελίχθηκε σε συναισθήματα οργής, «θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου. Κι αυτό γιατί κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες» είπε, μεταξύ άλλων.
«Διετέλεσα υπηρεσιακός πρωθυπουργός για 35 ημέρες. Σήμερα μετά από έξι χρόνια βρίσκομαι ενώπιών σας για να αντιμετωπίσω μία ανυπόστατη κατηγορία» είπε ο κ. Πικραμμένος. Το προϊόν της κατάθεσης που με εμπλέκει δεν είναι προϊόν ιδίας αντίληψης της μάρτυρος, αλλά με επίκληση ισχυρισμών, είπε . Όπως σημείωσε δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον κωνσταντίνο Φρουζή και συνέχισε λέγοντας ότι πλέον κατακλύζεται από αισθήματα οργής. Συνέχισε λέγοντας ότι υπηρέτησε επί 40 χρόνια τη Δικαιοσύνη, χειρίσθηκε σημαντικές υποθέσεις και ποτέ και από κανέναν δεν ακούσθηκε υπαινιγμός σε βάρος του. “Κρατήσαμε τη χώρα μας όρθια σε πολύ δύσκολες στιγμές και δεν την αφήσαμε να χρεοκοπήσει”, είπε με πρόδηλη συναισθηματική φόρτιση ο κ.Πικραμμένος, λέγοντας ότι θα περίμενε περισσότερο σεβασμό. “Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς καταστάσεις, με στόχο να οδηγήσουμε τη χώρα σε ομαλές εκλογές και το κάναμε”, είπε. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι επί κυβερνήσεώς του ουδέποτε υπήρξαν αποφάσεις για τη Novartis. Πρόσθεσε όμως ότι εκείνη την περίοδο η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ήταν τραγική. Ο ΣΦΕΕ αξίωσε νέα τιμολόγηση φαρμάκων, που ουδέποτε έγινε. Δεν είχαμε την αρμοδιότητα, έπρεπε να κινηθούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Ελειπαν φάρμακα για τους καρκινοπαθείς και αντιμετωπίζαμε μια μεγάλη απεργία των φαρμακοποιών. Ολα τα κόμματα μας είχαν ζητήσει να λάβουμε μέτρα”. Ο κ.Πικραμμένος αναφέρθηκε σε δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2012 με δήλωση του κ.Τσίπρα που ευχαριστούσε τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας και με το οποίο ζητούσε από τον υπουργό να έπρατε τα δέοντα για να αντιμετωπιζόταν η έλλειψη φαρμάκων. “Αυτό ακριβώς κάναμε. ποτέ δεν δώσαμε χρήματα σε φαρμακευτική ή άλλη εταιρεία. Δώσαμε τα προβλεπόμενα από το νόμο στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία. Διερωτώμαι ειλικρινά πώς μπορεί κανείς ότι τάχα προώθησα την ταχύτερη καταβολή στη Novartis. Επαναναλβάνω και σήμερα ότι δεν έχω καμία ανάμειξη. Εχω την υποχρέωση να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου.Αυτή η περιπέτεια μου έδωσε την ευκαιρία να μετρήσω τους φίλους μου που είναι πολύ περισσότεροι και κανένας δεν διανοήθηκε ότι αυτή η κατηγορία μπορεί να είναι αληθινή”.
Γιάννης Στουρνάρας: Ζητώ την άμεση συγκρότηση της Επιτροπής
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας διατύπωσε τον προβληματισμό του για το αν έπρεπε ή όχι να παραστεί στη συνεδρίαση ή να υποβάλλει υπόμνημα. Ο κ.Στουρνάρας έκανε αναφορά τόσο στην ιδιότητά του ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και ακολούθως αναφέρθηκε στην επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου, η οποία έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο, όπως είπε και έκανε λόγο για στοχοποίηση δική του και εκείνης. ‘Από το 2013 η σύζυγός μου και η εταιρεία της έχουν στοχοποιηθεί χυδαία με στόχο πάντα εμένα”, είπε και αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα. “Οι κατηγορίες εις βάρος της συζύγου μου και της εταιρείας της για την υπόθεση Novartis με στόχο πάντα εμένα. Φέρομαι σε έγγραφο του FBI να είμαι κεντρικός τραπεζίτης όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών και εμφανίζομαι και ως ιδρυτής του ΙΟΒΕ που ιδρύθηκε το 1974. Η ‘Αικατερίνη Κελέση” ισχυρίζεται ότι η εταιρεία της συζύγου μου αμοιβόταν επιπλέον των τιμών αγοράς για να καλύπτονται δώρα προς εμένα. Πώς να γίνει αυτό; Η Novartis είναι μία από τις εταιρείες- πελάτες της εταιρείας. Είχε πολύ μικρή σημασία για το οικονομικό της αποτέλεσμα. Οι χορηγίες της Novartis στα συνέδρια της MindWork ήταν μόλις το 2,6% του κύκλου εργασιών της. Η μεγαλύτερη συμμετοχή της Novartis στην MindWork έχει καταγραφεί το 2010, δηλαδή, πολύ πριν γίνω υπουργός Οικονομικών. Μιλάμε για τζίρο, όχι για αμοιβή. (…) Ολα συμπεριλαμβάνονται στο πόθεν έσχες μας, είναι δημοσιευμένα, χρόνια τώρα. (…)
Ο κ.Στουρνάρας έκανε εκτενείς αναφορές στη δραστηριότητα της εταιρείας της συζύγου του και παρέθεσε οικονομικά στοιχεία σε σχέση πάντα με τη Novartis, επισημαίνοντας δε, ότι τα αρχεία της εταιρείας έχουν κατασχεθεί εδώ και 17 μήνες και δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στην κ.Νικολοπούλου. ‘Υπάρχει και άλλη αναφορά, στην κατάθεση μάρτυρα ‘Κατερίνα Κελέση” για συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής, μέσω του οποίου φέρομαι να δωροδοκήθηκα εγώ και ο Αδωνις Γεωργιάδης”. Όπως είπε ο κ.Στουρνάρας το συνέδριο έγινε σε άλλο χρόνο και σε άλλο τόπο από αυτό που καταθέτει ο μάρτυρας”. “Ηρθα εδώ και να ζητήσω συγγνώμη από τη σύζυγό μου για όσα υπομένει επειδή είναι παντρεμένη μαζί μου. Της ζητώ συγγνώμη και να κάνει υπομονή”, είπε ο διοικτήτης της ΤτΕ. Σε ό,τι αφορά την πρόταση άσκησης δίωξης σε βάρος του, ο κ.Στουρνάρας είπε μεταξύ άλλων ότι η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάσθηκαν. Πουθενά δεν γράφει ποιές είναι οι αξιόποινες πράξεις. Αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου ότι δωροδοθήθηκα με τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και ότι εκταμιεύθηκαν 65 εκατ. ευρώ προς τη Novartis είναι ψευδείς. Δεν υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις. Επί εβδομάδες ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις. Ουδέποτε συνέβησαν αυτά που καταμαρτυρούν. Οι μαρτυρίες αυτές στο σύνολό τους είναι εντελώς ψευδείς”.
Παπαγγελόπουλος: Φασίζουσα και μαφιόζικη η επιχείρηση τρομοκράτησης από Σαμαρά
«Φασίζουσα νοοτροπία» αλλά και «παρανοϊκούς ισχυρισμούς» καταλόγισε στον Αντώνη Σαμαρά, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για τις απειλές που εκτόξευσε ο πρώην πρωθυπουργός σε πολιτικούς, μάρτυρες και εισαγγελείς σχετικά με την υπόθεση Novartis ενώ άφησε καιυπονοούμενα για τα πραγματικά κίνητρα του κ. Σαμαρά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Η επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών, προστατευόμενων μαρτύρων και πολιτικών αντιπάλων δεν είναι απλώς εσφαλμένη υπερασπιστική γραμμή αλλά είναι και δείγμα μεγάλου πανικού» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφερόμενος στις μηνύσεις Σαμαρά και πρόσθεσε: «είναι αποκαλυπτική φασίζουσας νοοτροπίας, μέγα πολιτικό ολίσθημα και μέγιστη δημοκρατική νοοτροπία». «Οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή προσιδιάζουν σε μαφιόζικες μεθόδους και παρακρατικούς μηχανισμούς» τόνισε. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Σαμαρά να εξηγήσει τι εννοεί με τη φράση ότι θα τους πάει «μέχρι τέλους». «Ελπίζω να μην εννοεί ο κ. Σαμαράς τη φυσική μας εξόντωση, ούτε την ηθική μας εξόντωση με μεθόδους παρακρατικών μηχανισμών. Τη δικαστική μας εξόντωση την έχει προαναγγείλει ήδη» σημείωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι με αυτές τις κινήσεις «κάποιοι αναλαμβάνουν ευθύνες για ό,τι συμβεί σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων και εισαγγελέων».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε επίσης «ανοίκειες, συκοφαντικές και αστείες» τις επιθέσεις Σαμαρά. Χαρακτήρισε δε «παρανοϊκό» τον ισχυρισμό του κ. Σαμαρά ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα σε ένα διεθνές σκάνδαλο που διερευνά το FBI. «Αν ισχύει αυτό πρέπει να αναβαθμιστώ σε διοικητή του FBI και της CIA» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και κάλεσε σκωπτικά τον κ. Σαμαρά «να μηνύσει και τον Τραμπ»
Απάντησε, όμως, και στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θυμίζοντας ότι η προηγούμενη εισαγγελέας διαφθοράς κυρία Ράικου που είχε τοποθετηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά συμπεριέλαβε στην επιστολή παραίτησής της μια καταγγελία για «σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου». Μάλιστα η κυρία Ράικου είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση Novartis ως «κορωνίδα διαφθοράς» στη χώρα μας και βρισκόταν σε επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε, όμως, και στις κατηγορίες του κ. Σαμαρά ότι ο ίδιος ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. «Δεν ντρέπομαι για αυτή την περίοδο» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι για να λύσει τα δικά του προβλήματά δημιουργεί προβλήματα στην παράταξή του. Τόνισα μάλιστα ότι το 1993 που ο κ. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή το Μακεδονικό «οργίαζαν οι φήμες» για τα πραγματικά αίτια της υπόθεσης.
Σκληρή κόντρα για τις 10 κάλπες και την μυστική ψηφοφορία ανά πρόσωπο
Η συζήτηση στη Βουλή είχε ξεκινήσει με κόντρα για τη διαδικασία της ψηφοφορίας σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis στη Βουλή με τη ΝΔ να καταγγέλλει απόπειρα σπίλωσης υπολήψεων και τον Πρόεδρο της Βουλής να απαντά ότι ο κανονισμός επιβάλλει προσωποποιημένη ψηφοφορία.
Τις αντιρρήσεις της ΝΔ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατήγγειλε ότι η ψηφοφορία σε 10 κάλπες για καθένα από τους ισάριθμους εμπλεκόμενους στην δικογραφία «αγγίζει τα όρια της απόπειρας συκοφάντησης». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «απολύτως προσχηματική δικαιολογία» το επιχείρημα ότι οι 5 βουλευτές που εμπλέκονται στη δικογραφία δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν τον εαυτό τους και γι’ αυτό προκρίθηκαν οι 10 κάλπες. «Πρόκειται για απολύτως απαράδεκτη μεθόδευση» είπε ο κ. Δένδιας και προανήγγειλε την έντονη αντίδραση της ΝΔ.
Στις αιτιάσεις του κ. Δένδια απάντησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι βάσει του κανονισμού η ψηφοφορία πρέπει να είναι προσωποποιημένη για κάθε ένα πολιτικό που εμπλέκεται στη δικογραφία. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η πρόταση που ψηφίστηκε είναι ανεξάρτητη από τον αριθμό των καλπών αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δυνατόν – υπό προϋποθέσεις – να διεξαχθεί η ψηφοφορία σε μία κάλπη αλλά πάντα με δυνατότητα ξεχωριστής ψήφου για καθένα από τους δέκα.
Βούτσης: Η απόφαση της Διάσκεψης ήταν επί της ουσίας
Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών”, είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας. “Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι”, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Την αντίρρησή του με τις 10 κάλπες εξέφρασε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Γιάννης Κουτσούκος. Τελικά, η πρόταση της ΝΔ για μία κάλπη απορρίφθηκε.
Παρασκευόπουλος: Ανατριχιαστική η μήνυση Σαμαρά κατά εισαγγελέα
Απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης για τις έρευνες της στο σκάνδαλο Novartis καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Ο κ. Παρασκευόπουλος σχολίασε την μήνυση που υπέβαλε ο εμπλεκόμενος στη δικογραφία Αντώνης Σαμαράς κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Χαρακτήρισε μάλιστα, «φυσική αντίδραση» την μήνυση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων και «γραφική αντίδραση» την μήνυση Σαμάρα κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Όμως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μήνυση Σαμαρά κατά της εισαγγελέως κάνοντας λόγο για «ανατριχιαστική» ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού. «Αυτή η μήνυση κατά εισαγγελέως δεν είναι ούτε γραφική, ούτε συνηθισμένη. Είναι ανατριχιαστική» επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος και κατήγγειλε απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης. «Στέλνει το μήνυμα στους εισαγγελείς: Μην τα βάζετε με μας» είπε σχολιάζοντας τις ενέργειες του κ. Σαμαρά.
Ο κ. Παρασκευόπουλος αντέκρουσε επίσης το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας. «Η υπόθεση είναι σκάνδαλο διαφθοράς ή σκευωρία;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι η απάντηση έρχεται «δια βοής από όλο τον ελληνικό λαό που γνωρίζει τι γινόταν με κάποια φάρμακα».
Διαβεβαίωσε, μάλιστα ότι συμπολίτευση εφαρμόζει κατά γράμμα το Σύνταγμα που προβλέπει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε περιπτώσεις που αφορούν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ανέφερε δε ότι εξαιτίας της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας αυτό που μπορεί να προκύψει από την προανακριτική είναι είτε παραγραφή ή ότι οι πράξεις δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών οπότε οι υποθέσεις θα επιστραφούν στη δικαιοσύνη για να δικαστούν τα πολιτικά πρόσωπα όπως οι απλοί πολίτες.
Βορίδης: Σκευωρία τα περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στη Novartis
Ως κυβερνητική σκευωρία απέρριψε ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, την πρόταση της συμπολίτευσης για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis.
«Ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη» με τις φράσεις αυτές σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, την δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έστησε την υπόθεση και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς. Από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε όλα τα επιχειρήματα της συμπολίτευσης για ευθύνες πολιτικών προσώπων είναι αβάσιμα. «Δεν υπάρχουν έγγραφα, δεν υπάρχουν μάρτυρες με ονοματεπώνυμα, δεν έχουν βρεθεί χρήματα ή λογαριασμοί» είπε σχολιάζοντας τη δικογραφία. «Κανένας από τους μάρτυρες δεν είπε ότι είδε τους πολιτικούς να παίρνουν χρήματα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι οι εν λόγω μαρτυρίες θα έπρεπε να απορριφθούν.
Κατήγγειλε, όμως, και κυβερνητικές μεθοδεύσεις λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός των προστατευόμενων μαρτύρων έγινε μετά την αποστολή της δικογραφίας. Επίσης, ο κ. Βορίδης άφησε σαφέστατες αιχμές για τους χειρισμούς της εισαγγελέως στην υπόθεση. «Τι έλεγε τέσσερις ώρες με τους μάρτυρες η εισαγγελέας και κατέληξε μόνο σε 1,5 σελίδα κατάθεσης;» διερωτήθηκε.
Παράλληλα, όμως, καταλόγισε απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης για την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Κατηγόρησε, επίσης την συμπολίτευση ότι μιλά για παραγραφή του αδικήματος της απιστίας επειδή αυτό φέρεται να βαρύνει τον κ. Κουρουμπλή.
Καταλόγισε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί κυβέρνησης της ΝΔ καταψήφιζε όλες τις ρυθμίσεις που είχαν ως στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εξέδιδε δελτία τιμών φαρμάκων.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η κυβέρνηση κρύβει επιμελώς τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή
Εκτόξευση λάσπης στους πολιτικούς αντιπάλους της αλλά και απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή καταλόγισε στην συμπολίτευση για την υπόθεση Novartis ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε υπαρκτό σκάνδαλο την υπόθεση Novartis αλλά κατήγγειλε σκευωρία με «ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» και μίλησε για «βρώμικο 18» παραλληλίζοντας ουσιαστικά την υπόθεση Novartis με το «βρώμικο 89». Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι «πολιτικό κέντρο» της σκευωρίας είναι το Μέγαρο Μαξίμου και καταλόγισε μάλιστα ευθύνες σε «ολίγιστους δικαστικούς» μιλώντας για «κανιβαλισμό των θεσμών και καταρράκωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».
Όμως ο εισηγητής της ΔΗ. ΣΥ καταλόγισε στην κυβέρνηση και ότι «κρύβε επιμελώς» από την πρότασή της για την Προανακριτική την «περίοδο Καραμανλή» 2004-2009. Κατήγγειλε, δε ότι εκείνη την περίοδο εκτροχιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη με αύξηση 160%. «Έχετε κάνει παιδομάζωμα από αποβληθέντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των προηγούμενων δεκαετιών» πρόσθεσε απευθυνόμενος στη συμπολίτευση.
KKE: Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών
«Τόσο η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και ο χειρισμός από τα άλλα κόμματα έχουν στόχο να συσκοτίσουν τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για να κατακτήσουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης ότι αυτές τις ημέρες επιχειρείται αποπροσανατολισμός από τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο αλλά και από την 4η αξιολόγηση. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι αυτή η συζήτηση φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών αν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν στρατηγική σύγκλιση σε όλες τις κεντρικές επιλογές. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανελέητη διαπάλη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ από την άλλη με λεία τη διακυβέρνηση του τόπου», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «ναι» στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, θα προσπαθήσει να συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση, θα συνεχίσει να ξεσκεπάσει τις πραγματικές αιτίες της διαπλοκής και να αποκαλύπτει να νόμιμα και παράνομα σκάνδαλα.
«Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η τεράστια συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «πάντα τα μονοπωλιακά συγκροτήματα είναι έτοιμα να διαφθείρουν για να γιγαντώνουν τα κέρδη τους» εκτιμώντας ότι το δίπολο που θα παιχθεί στην επιτροπή θα είναι από τη μία η διαπλοκή και το σκάνδαλο και από την άλλη η σκευωρία για να συσκοτισθεί η στρατηγική τους σύγκλιση.
«Οι πρακτικές της NOVARTIS είναι πρακτικές που ακολουθούν όλες οι πολυεθνικές σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. H Siemens, το σκάνδαλο Volkswagen, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών ήταν αποτέλεσμα του ίδιου ανταγωνισμού. Αντικειμενική βάση της διαφθοράς είναι ο πόλεμος των πολυεθνικών, στην περίπτωση της NOVARTIS είναι ανταγωνισμός αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Είναι ο πόλεμος ανάμεσα στα πρότυπα και γενόσημα φάρμακα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Κανείς είναι υπεράνω εξουσίας. Όλοι πρέπει να ελεγχθούν. To τεράστιο σκάνδαλο όμως είναι ότι πλατιά λαϊκά στρώματα δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία και το φάρμακο, είναι οι συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, είναι το ίδιο το σύστημα που υπηρετείτε. Είναι υποκρισία αυτό που γίνεται σήμερα διότι η υγεία έχει αφεθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι βάση των σκανδάλων είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι ο σφοδρός και ανελέητος ανταγωνισμός ανάμεσα στις πολυεθνικές για τα μερίδια της αγοράς, και της αγοράς του φαρμάκου.