Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας αναφέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, οπότε και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στην Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.
Έτσι, σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβανόταν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν «παννύχιον υμνολογίαν» στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία, όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.
Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε ολους τους χριστιανικούς ναούς η «Κυριακή της Ορθοδοξίας» κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από Βασιλείας του Γεωργίου του Α’, καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο Βασιλεύς στη Μητρόπολη Αθηνών και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το Σύμβολο της Πίστεως. Το αυτοκρατορικό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, το οποίο μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε πρόεδρο της δημοκρατίας.
Τέτοιες μέρες οι πιστοί φέρνουν μια εικόνα από το σπίτι τους και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας γίνεται λιτανεία των εικόνων.
Στην Κλεισούρα, ο άσχημες καιρικές συνθήκες, υποχρέωσαν τους πιστούς να τελέσουν τη λιτάνευση εντός του Ναού του Αγίου Νικολάου.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά, των Εφημερίων του Ναού Αρχιμ. Στεφάνου Σχοινά και Πρωτ. Φωτίου Λεβέντη καθώς και των Διακόνων π. Ιακώβου και π. Αγαθονίκου.
Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού ο Πρωτοσύγκελλος π. Αθανάσιος ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Σεραφείμ, επί τη εορτή της Ορθοδοξίας.
Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος σημειώνει πως η πίστη δεν είναι μία ιδεολογία ή φιλοσοφία, ούτε ακόμη κάποιο κοινωνικό σύστημα ή μεταφυσική θεωρία. Δεν είναι η επιλεκτική παραδοχή μερικών αληθειών της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας που έχουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις συλλάβουμε διανοητικά. Δεν είναι τυπολατρεία, ούτε και αφηρημένη έννοια. Δεν είναι, επίσης, η απλή αποδοχή ότι υπάρχει Θεός, ούτε πολύ περισσότερο η ενθύμιση του ονόματός Του, που γίνεται κάποια στιγμή από ανάγκη.
Η πίστη είναι ζωή και η ζωή είναι ο Χριστός. Όταν ο άνθρωπος έχει μέσα στο χώρο της καρδιάς του ζωντανή την παρουσία του Χριστού, τότε μόνον μπορούμε να πούμε ότι πιστεύει στο Χριστό.
Και καταλήγει τονίζοντας πως όσοι βρισκόμαστε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας χρειάζεται όχι μόνο να πιστεύουμε αληθινά, αλλά και να ομολογούμε έργω και λόγω και με κάθε πρόσφορο μέσο «Χριστόν τον αληθινόν Θεόν ημών και τους αυτού Αγίους τιμώντες ιδιαιτέρως δε την Υπεραγίαν Θεοτόκον».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, εντός του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και Λειψάνων, εις ανάμνηση της αναστηλώσεως των εικόνων το 843, ενώ προ της απολύσεως τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο πάντων των Αρχιερατευσάντων και Ιερατευσάντων στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, Αρχιερέων και Κληρικών, καθώς επίσης και όλων των ευεργετών και δωρητών της τοπικής Εκκλησίας.