Στο Δημαρχείο του Άργους Ορεστικού πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 28 Ιανουαρίου το δεύτερο μέρος για το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της εκτροφής γουνοφόρων ζώων» που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων και συμμετέχουν επιστήμονες από το εξωτερικό. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε στην Σιάτιστα.
Παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο του Άργους Ορεστικού, κατά την οποία δόθηκαν απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Δημήτρη Κοσμίδη, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων κ. Αθανάσιο Λάγγα, την Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO) της FUR EUROPE κα. Mette Lykke Nielsen, τον Πρόεδρο της FUR EUROPE κ. John Papso και τον Business Director της SAGA FURS κ. Julio Suarez Christiansen.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις των υπευθύνων της FUR EUROPE για το παρόν και το μέλλον της γούνας καθώς και για το πως θα έβλεπαν την πιθανότητα να διεκδικήσει δημοπρατήριο δερμάτων κάποια στιγμή η Ελλάδα, τη διαμάχη της συνθετικής και φυσικής γούνας καθώς και τις προβλέψεις τους για την σοβούσα κρίση του κλάδου.
Συγκεκριμένα απάντησαν:
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ
«Οχι δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο (ύπαρξη δημοπρατηρίου στην Ελλάδα), κατ’ αρχάς για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10 με 12 εκατομμύρια δέρματα, πέραν αυτού κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστια εμπειρία και γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Εκτός απ’ αυτό να πούμε βέβαια ότι δεν είναι κάτι ουσιώδες για την διατήρηση και την ανάπτυξη του κλάδου να υπάρξει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους είναι πάρα πολύ καλή, αυτά είναι η παραγωγή, οι Έλληνες είναι πάρα πολύ καλοί να φροντίζουν τα ζώα στις φάρμες, και είναι πρωτοπόροι πλέον και στον σχεδιασμό, στο να παράγουν προϊόν υψηλής ποιότητας. Θεωρούμε ότι αυτά είναι αρκετά για να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ
«Σίγουρα στην Ελλάδα η βιομηχανία της γούνας δεν είναι τόσο παλιά όσο είναι στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε πιο παλιοί από τους Έλληνες και έχουμε βιώσει παλαιότερα, περισσότερα σκαμπανεβάσματα τα οποία πάντοτε θα υπάρχουν. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι την τελευταία χρονιά υπάρχει λιγότερο στοκ σε προϊόντα και αγορές όπως π.χ. η Κίνα δείχνουν μια ιδιαίτερη δυναμική ακόμη και η Ρωσία δείχνει μια ανάκαμψη. Αυτό σημαίνει ότι όλα φαίνονται αρκετά καλύτερα. Βλέπουμε ότι μεγάλοι οίκοι όπως ο FENDI και LOUIS VUITTON έβαλλαν πάλι τα προϊόντα μας στα μοντέλα τους γιατί το κομμάτι της βιωσιμότητας πια, αρχίζει και τονίζεται αρκετά οπότε υπάρχει γνώση και ενημέρωση πάνω σε αυτό, και θεωρούμε ότι φέτος είναι η χρονιά, που θα αρχίσουμε, σταδιακά βέβαια, να βλέπουμε μία ανάκαμψη και στις τιμές».
Δείτε όλες τις δηλώσεις: