Με αφορμή την πολυπληθή με αθλητές-τριες παρουσία του Ν.Ο. Καστοριάς στον αγιασμό των νερών της ημέρας των Θεοφανίων στον Σταυρό και στην Μαυριώτισσα και την πληροφορία ότι η διοίκηση του ΔΗ.ΝΑ.Κ. ζητά την παράδοση των παραχωρημένων σκαφών από τον Ν.Ο.Κ. και τον Ν.Ο.Μ. εκφράζω δημόσια την απορία μου.
Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς ή ΝΟΚ ή Όμιλος είναι λέξεις και όροι, που πολλά χρόνια τώρα, είναι ένα με την πόλη της Καστοριάς (ή Δημοτικό Διαμέρισμα Καστοριάς με την σημερινή ονομασία). Την κάνουν γνωστή μαζί με τα γουναρικά της όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο των πλανήτη.
Για πάρα πολλά χρόνια πρωταγωνιστής σωματείο στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Αθλητές και αθλήτριες του, μέλη στις εθνικές ομάδες κωπηλασίας έχουν στεφθεί νικητές-τριες σε βαλκανικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και σε ολυμπιακούς αγώνες. Δυστυχώς κάποια χρονική στιγμή ήρθε και η πτώση. Πολλοί οι παράγοντες που δεν είναι της στιγμής για ανάλυση.
Η ακαδημία έφτασε να έχει μόλις 15 αθλητές και αθλήτριες και η αγωνιστική ομάδα αποδεκατισμένη από τις μεταγραφές (άλλες δικαιολογημένες και άλλες αδικαιολόγητες).
Τον Αύγουστο του 2016 με τον κ. Φλώρο στο τιμόνι της διοίκησης του σωματείου και προπονητή τον κ.Μιχαηλίδη και βοηθό προπόνησης τον κ. Δικράνη, ξεκίνησαν μία προσπάθεια «ανάπτυξης» του σωματείου. Εκείνη την χρονική στιγμή ξεκίνησαν και οι δύο μου γιοί την κωπηλασία. Αρχικά ο μικρός τότε 11 χρονών και ένα μήνα μετά ο μεγάλος 15 χρονών.
Το κλίμα της προπόνησης και του σωματείου καταπληκτικό με αποτέλεσμα να κερδίσει και τα δύο μου παιδιά άμεσα. Όπως είναι φυσικό το κλίμα αυτό επηρέασε και άλλα παιδιά και από 30 στο ξεκίνημα της χρονιάς η ακαδημία έκλεισε την χρονιά με 50.
Η κινητικότητα αυτή συνεχίστηκε και τον Αύγουστο του 2017 με αποτέλεσμα σήμερα το σωματείο να έχει περίπου 100 ενεργούς αθλητές-τριες. Ο αριθμός αυτός δημιούργησε μεγάλες ανάγκες σε εκπαιδευτικά και αγωνιστικά σκάφη η προμήθεια των οποίων (λόγω κόστους) είναι σχεδόν αδύνατη στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ευτυχώς που πριν αρκετά χρόνια ο Δήμος Καστοριάς με την δημιουργία του Δημοτικού Ναυταθλητικού Κέντρου (ΔΗ.ΝΑ.Κ. ) δημιούργησε έναν στόλο από διάφορα είδη σκαφών τα οποία δόθηκαν προς χρήση στα αγωνιστικά σωματεία του ευρύτερου δήμου Καστοριάς (Ν.Ο. Καστοριάς και Ν.Ο. Μαυροχωρίου).
Η πράξη αυτή έδωσε μια ανάσα στα δύο σωματεία. Τα εννέα σκάφη που έχει στην κατοχή του ο Ν.Ο. Καστοριάς βοήθησαν και βοηθούν στην καθημερινή προπόνηση αλλά και την συμμετοχή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του σωματείου. Σημειώνω ότι τα σκάφη αυτά είναι δεκαετίας και είναι τα νεώτερα που έχει σε σχέση με τα αμέσως επόμενα που φτάνουν τα 20 και 25 χρόνια.
Πέρασαν οι γιορτές και οι προπονήσεις μπαίνουν σε προαγωνιστικό επίπεδο λόγο των προκρίσεων για το παγκόσμιο σε ένα μήνα και του πανελληνίου πρωταθλήματος σε τρεις περίπου μήνες.
Αυτή την χρονική στιγμή που πρέπει όλα να λειτουργούν άψογα για την προετοιμασία των αθλητών-τριων το Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο ζητά να του παραδοθούν τα σκάφη.
Ως πολίτης της πόλης, γονέας αθλητών και φίλαθλος αναρωτιέμαι γιατί αυτή την χρονική στιγμή (που τους επόμενους 6 μήνες χρειάζονται στον Ν.Ο.Κ. ) να παραδοθούν τα σκάφη;
Τα σενάρια και οι απορίες πολλές από τα σωματεία αλλά και από τους φίλαθλους της κωπηλασίας, θέση καμία από το ΔΗ.ΝΑ.Κ.
Η κάθε μέρα που τα σκάφη θα είναι στα υπόστεγα του ΔΗ.ΝΑ.Κ. θα πηγαίνει πίσω την προετοιμασία των αθλητών-τριων.
Θα ήθελα μία δημόσια θέση από τους ανθρώπους του ΔΗ.ΝΑ.Κ. σχετικά με την παραπάνω ενέργεια για την οποία δεν μπορώ να καταλάβω τον στόχο και τον σκοπό της.
Ντίκος Κωνσταντίνος